Servië dichtbij anti-westerse regering

Anti-westerse partijen in Servië zijn dichtbij een akkoord over de vorming van een nieuwe regering, ondanks de verkiezingsoverwinning van de pro-westerse Democratische Partij (DS) van afgelopen zondag.

Gisteren verklaarden de Servische Radicale Partij (SRS), de nationalistische DSS-NS en de Socialistische Partij van Servië (SPS) dat ze het eens zijn geworden over de principes van een coalitieakkoord. Daarmee zijn de kansen voor een nieuwe pro-Europese regering in Servië afgenomen.

De ‘Coalitie voor een Europees Servië’, geleid door de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic, won de verkiezingen, maar behaalde geen meerderheid. Voor de vorming van een regering heeft Tadic de hulp nodig van de SPS, de partij van de voormalige autocratische leider Slobodan Milosevic. De SPS, die een verrassende zetelwinst boekte, lijkt echter voor een coalitie met nationalistische partijen te hebben gekozen.

De coalitiebesprekingen van nationalisten en socialisten zouden vandaag verder gaan. Gisteren zouden de drie partijen tevens een akkoord hebben gesloten over het burgemeesterschap van Belgrado, dat in handen zou komen van de SRS-hardliner Aleksandar Vukic.

President Tadic waarschuwde dat een pact tussen nationalisten en socialisten zou neerkomen op een „reisje met de Titanic.” Vlak voor de verkiezingen sloot hij nog een belangrijk samenwerkingsakkoord met Brussel. De liberale partij LDP riep de socialisten op om alsnog voor een pro-Europese coalitie te kiezen.

De radicalen van de SRS, geleid door Tomislav Nikolic, staan bekend om hun anti-Europese houding en zoeken steun bij Rusland. Ook de DSS-NS van de huidige premier Vojislav Kostunica neemt openlijk afstand van de EU. In het gisteren gesloten akkoord verklaarden de partijen dat ze zich niet zullen neerleggen bij het verlies van Kosovo, dat zich in februari onafhankelijk verklaarde. (BBC, VIP, Reuters)