Selectie Theater & Dans

De eenzame weg

De Theatercompagnie speelt De eenzame weg van Arthur Schitzler. Hoewel geschreven in 1904 gaat het op treffende wijze over de babyboomgeneratie. Schnitzler voert een oude vriendengroep van kunstenaars op. Op oudere leeftijd komen ze elkaar tegen, ze worstelen er allemaal mee dat ze niet hebben geïnvesteerd in de duurzame liefde. Eenzaam is hun einde. Regisseur Theu Boermans plaatst zijn spelers op een zwarte skatebaan die dwars door de zaal golft. Bob Dylan, bard der babyboomers, begeleid hun machteloze handelen. T/m 7 juni Compagnietheater Amsterdam. Inl 020-5205320, www.theatercompagnie.nl

Jezus

Na lange tijd voor Pim Fortuyn te hebben gespeeld, herneemt Helmert Woudenberg kort zijn solo over die andere slecht begrepen martelaar: Jezus. Woudenberg schakelt snel tussen de geduldige leraar, de geestige gangmaker, de woedende opstandeling, de lijdende mens. Woudenberg presenteert het leven van Jezus niet als een voorbestemd heilsplan uitlopend op een offer, maar als een wat rommelig verlopen, mislukte poging van God om het contact met zijn geliefde mensen te herstellen. Na zijn marteldood leeft Jezus voort in zijn van God gekregen lichaam van licht. Woudenberg laat zelfs de meest verstokte ongelovige anderhalf uur delen in dat licht. 21-25 mei Fijnhouttheater, Amsterdam. Inl 020-6184768 of www.helmertwoudenberg.nl

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America , waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs drama over eenzame mensen die zich aan elkaar vastklampen. De grote gevoelens laat regisseur Ivo van Hove lekker ingeleefd spelen. Engelen en David Bowie begeleiden de worstelenden. Tournee t/m 31 mei. Inl 020- 5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

Romeo en Julia

Het Nationale Ballet is op tournee met Rudi van Dantzigs ballet Romeo en Julia. Van Dantzigs veertig jaar oude ballet is verrassend sociaal en psychologisch. De choreograaf baseerde zich op de Kirov-versie van Leonid Lavroski uit 1940. Het orkest Holland Symfonia speelt de gelijknamige muziek van Sergej Prokofjev live. Tournee t/m 24 mei. Inl www.het-ballet.nl

Naar Damascus

Toneelgroep Amsterdam verrast met Naar Damascus van August Strindberg, een zwaar symbolistisch stuk met positieve christelijke boodschap. Dankzij de strakke regie van Pierre Audi en het lichte spel van Jacob Derwig wordt de nachtmerrie nergens zompig, en de boodschap niet klef. Tournee t/m 24 mei. Inl 020- 5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Inside Out

Mug Met De Gouden Tand speelt de relatiekomedie Inside Out, over het lesbische stel Hedwig en Titia, dat in crisis geraakt doordat Hedwig maandenlang in bed blijft liggen met een Ayaan Hirsi Ali obsessie. Joan Nederlof en Lineke Rijxman spelen op onvergetelijke wijze het kibbelende stel. Tournee t/m 7 juni. Inl www.mugmetdegoudentand.nl

Ashton Brothers

Vier muzikale clowns van de Ashton Brothers gebruiken variété als aanleiding voor absurdistische slapstickacts. In Charlatans, A Medicine Show doen ze hilarische nummers in rolstoelen. Tournee t/m 21 juni. Inl 0900-9203 of www.ashtonbrothers.nl.