Selectie Kinderen

Amsterdam

In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad is tijdens de Annie M.G. Schmidt-Week op zaterdag 17 mei een groot meezingevenement op het Spui in Amsterdam. Heel Nederland is uitgenodigd om Dikkertje Dap, De kat van ome Willem en talloze andere bekende Annie M.G. Schmidt-liedjes uit volle borst mee te zingen. Diezelfde dag verschijnt bij uitgeverij Querido het boek Zing mee met Annie M.G. De 50 mooiste kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt. Het boek Zing mee met Annie M.G. Schmidt met haar bekendste liedjes en versjes. Za 17 mei Spui in Amsterdam, 14u. Inl www.allemaalsprookjes.nl

Voorschoten

Sinds 1 mei zijn de deuren van het museumkasteel Duivenvoorde weer geopend. Dit jaar staan de Kinderen op Duivenvoorde centraal. Tijdens de ruim 1 uur durende rondleiding komt de bezoeker oog in oog te staan met de kinderen die hier door de eeuwen heen hebben gewoond. Een gids leidt langs de kinderportretten en de zomeropstelling op de museumkamer van het kasteel. Daar is speciale aandacht voor geboorte, opvoeding, scholing en spelen. Nieuw zijn de speciale kinderrondleidingen. Er zijn 2 thema’s; de dieren van Duivenvoorde, voor de kleintjes van 5 t/m 8 jaar, en de kinderen van Duivenvoorde, voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Museumkasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten. Rondleidingen di-za om 14u en 15u30. Tel. 071-5613752.

Groningen

Het Nederlandse Stripmuseum heeft nieuwe bewoners. In de Nickelodeon Hoek zijn alle bekende stripfiguren van de populaire tv-zender te vinden. Bezoekers kunnen niet alleen zelf SpongeBob tekenen volgens een speciaal stappenplan, maar leren in een leerzaam doolhof ook alles over het bestaan van het tekenfilmfiguur. Kinderen kunnen hun tekening van de ‘gele spons’ aan het eind van de dag mee naar huis nemen, maar kunnen op een computer ook zelf een Nickelodeon-stripverhaal maken. De populaire Dora en Diego zijn in de Nickelodeon Hoek vertegenwoordigd door een enorme legpuzzel. Een grote wereldbol laat kinderen kennismaken met de verschillende landen waarin hun leeftijdgenoten Nickelodeon kunnen kijken. Het Nederlands Stripmuseum Groningen, Westerhaven 71, Groningen. Di-zo 10-17u Inl.050-3178470 en www.stripmuseum.nl

Heerlen

In het Natuurgebeid Brunssummerheide in de lente in de natuur op een leuke manier te ontdekken. Er kan een rugzak geleend worden met daarin opdrachten voor de kinderen. Borg voor de materialen € 15 contant. Nog t/m za 31 mei van dinsdag t/m zondag 10-15u in Natuurgebied Brunssummerheide Schaapskooiweg 99, Heerlen. Inl www.natuurmonumenten.nl en 045-5630355.

Leiden

Van 17 t/m 25 mei organiseert het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren de jaarlijkse Week van het Huisdier. Thema dit jaar is ‘Vakantie: ook leuk voor uw huisdier’? Tijdens deze week zijn er in Naturalis activiteiten te beleven die het bewustzijn over de zorg van een huisdier vergroten. Waar moet je aan denken als je je huisdier meeneemt op vakantie? En waaraan als je het dier thuislaat? Kinderen kunnen hun eigen favoriete knuffel meebrengen om te laten chippen en registreren en hun eigen knuffeldierenpaspoort maken zodat de knuffel mee op vakantie kan. Samen met een tekenaar uit de studio van Jan Kruis leren ze een stripdier tekenen. Naturalis, Darwinweg 2, Leiden. Inl 071-5687600 en www.naturalis.nl. Di-vr 10-17u, za, zo en feestdagen 10-18u.