Selectie Film

Dunya & Desi

Regisseuse Dana Nechushtan en schrijver Robert Alberdingk Thijm pakten de draad weer op met Dunya en Desi op het moment dat de twee pubervriendinnen bijna jonge vrouwen zijn geworden. De Marokkaanse Dunya zit in de collegebanken en de hoogblonde Desie zit op de voorbank van een te krap lesautootje te foezelen met haar rij-instructeur. Een feel good movie. In 34 bioscopen.

Luis Buñuel

Het Filmmuseum heeft een programma samengesteld rond de Spaanse regisseur Luis Buñuel (1900-1983). Vooral de vertoning van diens Mexicaanse films is een groot geschenk. Dit deel van Buñuels oeuvre is minder bekend dan zijn latere Franse werk, maar zeker zo goed, zo niet beter. Buñuel was naar Mexico uitgeweken omdat hij in het Spanje van Franco geen ruimte kreeg om zijn messcherpe, radicale en surrealistische ideeën te verfilmen. In het commerciële Mexicaanse filmsysteem kon dat wel. T/m 22 juni Filmmuseum, Amsterdam. Inl www.filmmuseum.nl

La graine et le mulet

Een weergaloze film over een familie van Noord-Afrikaanse komaf in Marseille, die niet over het geloof gaat. Als het woord God al valt, dan alleen in de bijna profane uitdrukking inch’allah – god geve ’t. Twee zaken zorgen ervoor dat La graine et le mulet een van de mooiste films van de afgelopen jaren is: de stilering in de regie en het spel van de acteurs. Regie: Abdellatif Kechiche. In 5 bioscopen.

Un baiser s'il vous plaît

Gabriel ontmoet Emilie op een zakenreis. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar beiden hebben al een partner. Bij een laatste borrel op haar hotelkamer, legt ze uit waarom ze niet kunnen kussen. Ze doet dat door een lang verhaal te vertellen over de liefdesperikelen van twee vrienden. In die raamvertelling plaatst regisseur Emmanuel Mouret zijn zedenschets Un baiser s’il vous plaît. Typisch Frans, met meer humor dan je daar doorgaans verwacht. Regie: Emmanuel Mouret. Met: Virginie Ledoyen, Julie Gayet, Michaël Cohen. In: 9 bioscopen.

No Country For Old Men

Weergaloze moderne western van de Coen-brothers, een revanche op de reeks middelmatige films die ze hiervoor maakten. In een grimmige woestijn op de grens van Texas en Mexico treft een Vietnam-veteraan een stapel lijken aan: bende-oorlog. Hij vindt er ook een koffertje vol dollars en dat neemt hij mee. Regie: Joel en Ethan Coen. Met: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin. In: 9 bioscopen

The Kite Runner

Verfilming van Khaled Hosseini’s boek De Vliegeraar over vriendschap en verraad bij twee jongetjes in Kabul weet ook in de filmversie te ontroeren. Waar de zeer vaardige verteller Hosseini nog wel eens teveel wil uitleggen in het boek, durft de film meer open te laten. Jammer van het ongeloofwaardige laatste deel. Regie: Marc Forster. Met: Khalid Abdalla, Atossa Leoni. In 10 bioscopen.

Into the Wild

Als net afgestudeerde 22-jarige liet Chris McCandless alles en iedereen achter, om uiteindelijk moederziel alleen neer te strijken in de ruige natuur van Alaska. Into the Wild geeft een oprecht en soms aangrijpend portret van de jongeman. Om in de film mee te kunnen gaan, helpt het om de romantische kijk van regisseur Sean Penn op de jeugd en de natuur te delen. Maar ook voor wie sceptischer is ingesteld, valt er nog genoeg te bewonderen aan de film. Regie: Sean Penn. Met: Emile Hirsch. In 23 bioscopen.