Selectie Buitenland

Londen

De passie die de lezer kan hebben voor een boek gaat verder dan de pure tekst alleen. De kaft en de vorm tellen ook mee. De stijl van de ‘livre d'artiste’, waar de kunstenaar totale controle had over een boek, begon na de Tweede Wereldoorlog. Zo combineerde Henri Matisse een dynamisch grafisch schilderwerk met proza voor Jazz. Anselm Kiefer's The Secret Life of Plants (2008) is een 2 meter hoog beeldhouwwerk van lood en karton. Anish Kapoor, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Daniel Buren, Jeff Koons Damien Hirst, David Hockney, Picasso en Braque zijn ook geselecteerd. T/m 29 juni, Blood on Paper: The Art of the Book, Victoria & Albert Museum, Cromwell Road, Londen SW7, 0044-2079422000 en www.vam.ac.uk

Brussel

Het Kunstenfestivaldesarts is een kosmopolitisch stadsfestival voor kunstenaars met een persoonlijke kijk op de wereld. We maken steeds meer deel uit van een complex netwerk van gemeenschappen, die de grenzen van natie, taal en cultuur nuanceren en overschrijden. Het Kunstenfestivaldesarts presenteert podiumkunsten en beeldend werk van Nederlandstalige en Franstalige, Westerse en niet-Westerse kunstenaars. Het festival vindt plaats in Brussel, waar talrijke Vlaamse en Franstalige instellingen meewerken aan het festival dat als tweetalig project bijdraagt aan de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen in de stad. Brussel, 0032 70222199, www.kfda.be.

Parijs

De Franse goochelaar en illusionist Méliès (1861-1938) was één van de eerste die in 1895 de films van de gebroeders Lumière in Parijs te zien kreeg. Nauwelijks een jaar later was Méliès al druk in de weer met zijn eigen filmopnames en projecties. Louter toevallig ontdekte hij dat hij met beeld-per-beeld opnames de meest ongelofelijke trucages kon inbrengen in zijn films. Méliès was de eerste die het technische procédé van animatiefilm toepaste. Hij maakte ruim 500 films, maar zijn beroemdheid heeft hij te danken aan zijn meest bekende creatie Le Voyage dans la lune (1902). De Cinémathèque Française wijdt een expositie aan de uitvinder van de magie in de film en pionier van de special effects en toont een groot aantal van zijn films begeleid door live muziek. Cinémathèque Française, 51, rue de Bercy, expo t/m eind 2008, projecties t/m eind juli, Inl 0033-171193333 en www.cinemathequefrancaise.com

Düsseldorf

Met filmische middelen schetst zij de condition humaine: Eija-Liisa Ahtila uit Finland maakt installaties die om bewegende beelden draaien. Om complete verhalen zelfs. Haar recente kunstwerk Where is Where? gaat over de oorlog – in Algerije en elders. In composities van tekst, beeld en muziek zet Ahtila tot nadenken over moraal en religie, schuld en vergeving aan. Objectieve reportagestijlen gebruikt ze evengoed als surrealistische special effects en steeds legt ze gevoel voor haar figuren aan de dag. Een expositie in Düsseldorf toont naast ouder werk van Ahtila 3 nieuwe installaties. Van 17 mei t/m 17 aug in K21, Ständehausstr. 1, Düsseldorf. Inl 0049-2118381630 en www.kunstsammlung.de.

Düsseldorf

Het Schumann Fest is een aan het romantische genie Robert Schumann gewijd muziekfestival. De componist was van 1850 tot 1854 muziekdirecteur in Düsseldorf. Nachtwandelingen, dagexcursies, films en concerten brengen zijn leven dichterbij. T/m 19 mei. Inl 0049-2116170612 en www.schumannfest-duesseldorf.de.

Dresden

Dresdner Musikfestspiele met een busreis olv dirigent Hartmut Haenchen t/m 25 mei. Inl www.musikfestspiele.com;