Ruimtelijk als een herder in de velden

cd van de week Kelley Polar: I Need You To Hold On While The Sky Is Falling Environ, PIAS ****

cd dance

Kelly Polar: I Need To Hold On While The Sky Is Falling ****

Een lichtvoetige, elektronische neodiscobeat, een zwierige strijkerspartij, een vlinderachtig lichte zanglijn. En dan: triestige woorden over existentiële eenzaamheid in de grote stad, „sweet tears and champagne, heroine and cocaine, flowing through his veins”. Als dansmuziek over hedonisme en escapisme gaat, legt Kelley Polar er een dubbele bodem onder van triestigheid.

Daarmee krijgt zijn muziek een diepgang mee die je evengoed bij de strot grijpt als bij de dansspieren.

Toch overheerst de lichtheid in zijn muziek, de ruimtelijkheid die je kunt verwachten bij een man die ooit als herder door de velden van New Hampshire zwierf. (Polar, of Mike Kelley, is ook altviolist bij Apple Hill Chamber Players, een strijkkwartet dat graag in conflictgebieden optreedt). Die combinatie van altviool, stuwende dansritmiek en een licht en losjes over de maatstrepen zwevende stem roept op Polars tweede cd opnieuw de geest van Arthur Russell op, boeddhist, cellist en avant-garde componist die herboren werd als discopionier.

Polars geestverwant Morgan Geist, van de sterk verwante neodisco-act Metro Area, had een stevig producerende en mixende hand in deze twinkelende dans- en luisterplaat.

    • Jacob Haagsma