Probleem bij Heijmans ligt bij de top, niet bij het bedrijf

Slecht management speelt bouwer Heijmans parten. Niet de moeilijke markt. „Heijmans is een goed bedrijf dat slecht wordt geleid.”

De winstwaarschuwing van bouwbedrijf Heijmans komt niet door gestegen bouwkosten, moeilijke marktomstandigheden en duurdere onderaannemers. De winstwaarschuwing komt doordat het management heeft gefaald, zeggen grootaandeelhouder Van Herk en enkele analisten vandaag.

Gisteren maakte de bestuursvoorzitter van Heijmans, Guus Hoefsloot, bekend dat hij op 16 juni opstapt. De aankondiging van zijn vertrek kwam op de dag dat het bouwbedrijf voor de vijfde keer in anderhalf jaar een winstwaarschuwing moest afgeven. Waar Heijmans in februari nog verwachtte de winst van 2007 (56 miljoen) te overtreffen, denkt het bedrijf nu dit jaar slechts 50 miljoen winst te boeken. Hoefsloot schreef in een brief aan zijn werknemers dat zijn geloofwaardigheid onder druk stond.

Grootaandeelhouder Van Herk meldde gisteravond dat niet alleen Hoefsloot, maar ook president-commissaris Joep Brentjens weg moet. „Heijmans is een goed bedrijf dat slecht is geleid”, zegt Gertjan van der Baan, bestuursvoorzitter van Nationaal Grondbezit, een onderdeel van Van Herk. „Hoefsloot is niet alleen verantwoordelijk. Brentjens heeft jarenlang geen goed toezicht gehouden. Bovendien, de aanstelling van Hoefsloot was geen gelukkige greep. Brentjens was daar medeverantwoordelijk voor als commissaris. Het lijkt mij beter als hij zich niet bemoeit met de opvolging van Hoefsloot.”

In een persbericht stelde Heijmans gisteren dat het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden. De markt voor koopwoningen zou teruglopen. De kosten voor materiaal en onderaannemers zouden zijn gestegen. En op de markt voor wegenbouw zouden te veel aannemers actief zijn waardoor de winstmarges worden gedrukt.

Van der Baan neemt het de bestuursvoorzitter en president-commissaris kwalijk dat zij slecht hebben ingespeeld op deze omstandigheden. „Hoe kan het dat andere bouwers als BAM en Volker Wessels wel mooie cijfers presenteren”, vraagt Van der Baan zich af. BAM en Volker Wessels boekten vorig jaar allebei forse winsten ten opzichte van 2006. „Die bedrijven werken toch onder dezelfde marktomstandigheden.”

Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen, zegt dat Heijmans in 2005 bij 50 bouwprojecten slechte contracten heeft afgesloten. „Die contracten waren niet goed dichtgetimmerd waardoor Heijmans niet de stijgende kosten van onderaannemers en grondstoffen kon doorberekenen naar zijn klanten”, zegt Muller.

Heijmans gaf bij de presentatie van de jaarcijfers in februari toe dat deze 50 projecten inderdaad zeer verliesgevend waren. „En Hoefsloot had dit al eerder gezegd”, zegt Edwin de Jong, analist bij SNS Securities.

Mede door deze projecten stelde Heijmans in oktober de winstverwachting voor 2007 bij van 95 miljoen euro naar 55 miljoen, een bedrag dat later met een miljoen omhoog werd gebracht. De Jong: „Maar toen zei Hoefsloot dat alle verliezen waren meegerekend. Sindsdien hebben die projecten nog tot grotere verliezen geleid.” Of ze brengen de verliezen bewust gefaseerd óf ze weten werkelijk niet hoe groot het verlies is, zegt de Jong. „Allebei deze aanpakken wekken niet veel vertouwen”, meent hij. „Het lijkt alsof Heijmans de kosten totaal niet onder controle heeft”, beaamt zijn collega bij Gilissen.

Als resultaat van al het slechte nieuws is de koers van Heijmans gekelderd van ruim 45 euro in mei 2007 tot 21,30 vanmiddag. Volgens De Jong kan dit tot speculaties van een overname leiden. „Gek genoeg zijn de vooruitzichten voor Heijmans best goed. De orderportefeuille is goed gevuld, er is grote woningschaarste, en die slechten contracten zullen volgend jaar geen rol meer spelen op de balans.” De Jong verwacht dat Heijmans in 2009 en 2010 een winst zal boeken van tussen de 80 en 100 miljoen. „Momenteel geeft de koers van het bedrijf niet de volle waarde van het bedrijf weer. En het is een schip zonder kapitein. Het kan zomaar dat een partij daar interesse voor toont.”

    • Melle Garschagen