Principiële keuze

Wie een financieel argument hanteert, probeert te verbloemen dat het gaat om een principiële keuze. Als je vrouw nieuwe schoenen wil, zeg je natuurlijk dat daar deze maand geen geld voor is. Zoiets klinkt lekker onvermijdelijk en ook nog best wel verantwoordelijk. Alsof zij de losbol is en jij als een soort minister van Financiën met een ernstig gezicht de begroting op orde brengt. Maar in feite bedoel je dat je het belangrijker vindt om het geld uit te geven aan je modelspoorbaan op zolder.

Op een gegeven moment hebben de vrouwen hier iets op bedacht. Ze gingen zelf werken. Zo konden ze hun eigen principiële keuzen maken. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot, want de mannen waren ertegen en de christenen ook. Wie moet er dan het aanrecht aan kant houden? En, het belangrijkste: wie moet er zorgen voor de kinderen?

De niet-christenen hebben toen de kinderopvang bedacht. Omdat de staat het belangrijk vond dat vrouwen konden werken als ze dat wilden, werd de kinderopvang gesubsidieerd. De PvdA speelde hierbij een belangrijke rol. In de verkiezingstijd deed de partij zelfs de belofte om kinderopvang gratis te maken. Dat lukte niet, omdat de christelijke coalitiegenoten daar niets in zagen, maar de regeling werd desalniettemin een daverend succes. Zo daverend dat de PvdA-staatssecretaris Dijksma zich deze week gedwongen zag aan te kondigen dat de regeling zal worden afgeschaft. Ze hanteerde een financieel argument. Door het overweldigende succes was het overweldigend te duur geworden. Maar in feite is het een principiële keuze. In feite bedoelde zij dat het kabinet het belangrijker vindt om het geld uit te geven aan andere dingen, met name aan externe adviseurs, die hard nodig zijn, omdat geen enkele minister in staat blijkt zelf iets te verzinnen. Dat het kabinet heeft bedacht om deze adviseurs te financieren uit afschaffing van de kinderopvang is een principiële keuze van de christenen. Zo zijn we gedwongen om weer allemaal lekker gezinnetje te spelen, met een schoon aanrecht en normen en waarden en moeders de vrouw op oude schoenen, maar dat is niet erg want ze is toch lekker thuis en heeft geen nieuwe schoenen nodig.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer