Overige films

Downtown (Richard Benjamin, 1989, VS). Nonchalante variatie op uitgemolken formule van onwaarschijnlijke politieduo’s. Lethargische zwarte reus Forest Whitaker verzet zich tegen koppeling aan blanke buitenwijkagent Anthony Edwards. RTL7, 20.30-22.15u.

* Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games het tweede verfilmde boek van Tom Clancy, met Harrison Ford als CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller over de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. Net5, 20.30-23.15u.

Shall We Dance (Peter Chelsom, 2004, VS). Hollywood-remake van de Japanse film Dansu Wo Shimasho Ka van Masayuki Suo (1996). In Japan is dansen in het openbaar niet geaccepteerd, maar in de Amerikaanse versie, met Richard Gere in de hoofdrol en Jennifer Lopez als danslerares, ontbreekt het aspect van dans als maatschappelijk taboe. Gere’s vrouw (een weemoedige Susan Sarandon) komt via een louche detective achter het verborgen leven van haar echtgenoot, die tot een volleerd wedstrijddanser is uitgegroeid. Gere’s verscheurdheid tussen twee werelden, die van de dans en het huwelijk, lost aan het eind op: een happy end. België 1, 21.25-23.10u.

Darkman (Sam Rami, 1990, VS). Mengsel van romantische griezeltraditie en modern-expliciete gruweltrucages van de regisseur van de cultklassieker The Evil dead. Droef gedrocht (Liam Neeson) neemt wraak op wie hem ooit in zoutzuur gooide. RTL7, 22.15-23.55u.

Lake Placid (Steve Miner, 1999, VS/Canada). Mislukte, merkwaardig ironische griezelfilm over een reusachtige krokodil in een rustig meer. Met Bill Pullman als boswachter en Bridget Fonda als wetenschapper. Net5, 23.15-0.45u.