Onderzoek naar instorten scholen China

China begint een onderzoek naar de constructie van de bijna zevenduizend scholen die zijn ingestort toen een aardbeving maandag de provincie Sichuan trof. Duizenden scholieren zijn bij de beving omgekomen.

Het onderzoek werd vandaag aangekondigd in een online vragensessie. „Als er in schoolgebouwen kwaliteitsproblemen zijn, dan zullen we afrekenen met de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn en het publiek een bevredigend antwoord geven”, stelde een ambtenaar namens het ministerie van Onderwijs.

De reacties van het publiek tijdens het online vragenuurtje waren fel en verontwaardigd. „China’s regeringsgebouwen zien er beter uit dan die van rijke landen, maar de scholen zijn slechter dan in Afrika. Wie is hieraan schuldig?”, citeerde het persbureau AP vandaag een van de reacties die op de website verschenen.

President Hu Jintao kwam vanochtend aan in het rampgebied. Hij bezocht een ingestorte school waar tachtig uur na de aardbeving nog een student levend uit het puin was gehaald. Vandaag werd het rampgebied getroffen door een aantal krachtige naschokken met als gevolg landverschuivingen die op de toegangswegen nieuwe blokkades veroorzaakten.

China heeft, na eerst alle hulp te hebben afgehouden, gisteren en vandaag vier buitenlandse reddingsteams uitgenodigd te komen helpen bij de ramp. Het Japanse team kwam vandaag in Sichuan aan, een Russisch en een Zuid-Koreaans team zijn onderweg. Singapore heeft op verzoek van China een team van 55 mensen samengesteld. De Taipei Times meldt dat ook Taiwan om een reddingsploeg is gevraagd.

Gisteren zijn troepen gestuurd naar de talloze beschadigde dammen in het gebied. Met name het Zipingpu-reservoir bij de zwaar getroffen stad Dujiangyan baart de Chinese autoriteiten zorgen. China heeft de Verenigde Staten gevraagd om satellietbeelden van het getroffen gebied ter beschikking te stellen, zodat slachtoffers kunnen worden opgespoord en beschadigde dammen en wegen gelokaliseerd. Het Chinese Nucleaire Ingenieurs- en Bouwbedrijf, dat een aantal kernreactoren heeft bij Chengdu, zei dat enkele installaties in het gebied zijn beschadigd. Over nucleaire lekken is volgens persbureau Reuters niets gemeld.