Nigerianen boos over voorstel tegen korte rokken

In Nigeria is ophef ontstaan over een wetsvoorstel dat zes maanden gevangenisstraf oplegt aan vrouwen die zich ‘onfatsoenlijk’ kleden. Het dragen van doorschijnende kleding, rokken boven de knie en topjes met spaghettibandjes moet strafbaar worden. Blote buiken zijn eveneens uit den boze voor meisjes boven de veertien jaar.

Het wetsvoorstel werd in februari ingediend door de christelijke senator Eme Ufot Ekaette, voorzitter van de Senaatscommissie voor Vrouwen- en Jeugdzaken. Zij zegt hiermee verkrachting en seksuele intimidatie te willen bestrijden. De obscene manier waarop vrouwen zich kleden heeft „een staat van bijna complete gekte” bereikt, aldus de senator. „Je kunt niet in je blootje lopen alleen omdat de mode dat voorschrijft. Onze samenleving gaat ten onder aan morele decadentie.” Geen wonder, zegt ze, dat de Nigeriaanse politie zich vaak onbeschoft gedraagt, verkrachting en incest wijdverspreid zijn, en dat werkende vrouwen zich geregeld gedwongen voelen met hun baas naar bed te gaan.

Het ‘Artikel om openbare naaktheid, seksuele intimidatie en andere daaraan gerelateerde overtredingen te verbieden en te bestraffen’ is al twee keer besproken in het parlement, maar wacht nog op goedkeuring. In haar pleidooi voor het herstellen van normen en waarden krijgt fatsoensridder Ekaette bijval uit religieuze hoek. Zowel de in het zuiden van Nigeria invloedrijke Pinksterbeweging als moslimleiders in het islamitische noorden hebben hun steun voor het artikel uitgesproken. Maar op discussiefora op internet is het voorstel met ongeloof en hoongelach ontvangen. Veel Nigerianen winden zich op over wat zij een non-issue vinden: heeft de regering niets beters te doen dan debatteren over roklengtes?

Toch is het voorstel bijzonder gevaarlijk, zegt de vorig jaar in Groot-Brittannië bekroonde, Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, die zelf ooit werd gevraagd een kerk te verlaten omdat ze een bloes met korte mouwen droeg. „Dit wetsvoorstel maakt het waarschijnlijker dat vrouwen er zelf de schuld van krijgen als ze verkracht worden.”