NIBC overwint problemen kredietcrisis

De Haagse zakenbank NIBC lijkt de gevolgen van de kredietcrisis achter zich te laten. De bank boekte een winst na belasting van 50 miljoen euro in het eerste kwartaal. Dat is weliswaar 21 procent lager dan in dezelfde periode in 2007, maar 33 procent meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dat maakte topman Jeroen Drost van NIBC vanmorgen bekend. De voormalig ABN Amro-bankier volgde in maart Michael Enthoven op die moest vertrekken wegens de verliezen die NIBC boekte door de kredietcrisis.

NIBC was de eerste Nederlandse bank die geraakt werd door de kredietcrisis. De bank boekte vorig jaar een verlies van 141 miljoen euro op riskante beleggingen. De geplande beursgang mislukte, net als een overname door de IJslandse bank Kaupthing, als gevolg van de situatie op de geldmarkten.

Om verdere problemen op de balans van NIBC Bank te voorkomen, plaatste de bank de portefeuille met beleggingen in Amerikaans commercieel vastgoed al buiten de balans. Die portefeuille valt nu onder NIBC Holding. Op de portefeuille met een nominale waarde van 700 miljoen werd opnieuw fors afgeschreven, 293 miljoen euro na belasting. De hypotheekobligaties staan nu voor 32 procent van de nominale waarde op de balans. NIBC Holding leed als gevolg daarvan een verlies van 244 miljoen euro. Volgens Drost is NIBC met de laatste afboeking „klaar voor toekomst” en laat de bank „de problemen achter zich”.

Gisteren werd bekend dat de Britse bank Barclays een afschrijving moest doen van 1 miljard pond (1,3 miljard euro) op risicovolle obligatieportefeuilles. Barclays meldde verder dat de winst over de eerste drie maanden lager zal uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank sluit niet uit dat zij, net als enkele grote concurrenten, met een aandelenemissie zal komen om nieuw geld aan te trekken om de kapitaalsbasis weer te versterken na de afschrijvingen.