NEC gaat Europa in, De Graafschap blijft in eredivisie

NAC en NEC spelen zondag nog tegen elkaar, maar de strijd om Europees voetbal is al beslist. NAC-trainer Ernie Brandts feliciteerde zijn collega bij de ploeg uit Nijmegen, Mario Been, gisteravond al met het bereiken van de UEFA Cup. Na de 6-0 nederlaag in de uitwedstrijd, door doelpunten van Jonas Olsson (twee), Jeremain Lens (twee), Brett Holman en Youssef El-Akchaoui (strafschop), ziet de scheidende coach geen kansen meer voor de return in het afsluitende play-offsduel zondag in Breda. „Dat is een formaliteit”, verzuchtte de zichtbaar aangeslagen Brandts.

De coach van NAC, die de belangstelling van Rode Ster Belgrado in hem serieus noemde, vond de nederlaag triest en dramatisch. „Ik schaam me voor onze supporters die ons hier in Nijmegen hebben gesteund. We hebben vooral heel slecht verdedigd. We waren gewoon niet scherp genoeg.”

De trotse Been nam de felicitaties van Brandts bescheiden in ontvangst. „Ik kan nu wel gaan roepen hoe goed NEC is, maar dat zou van weinig respect getuigen voor NAC. Die ploeg is toch op de prachtige derde plaats geëindigd in de competitie. Dan is het sneu dat NAC komend seizoen slechts in de Intertoto Cup mag uitkomen. Maar als wij met 6-0 kunnen winnen, kan NAC dat zondag ook. Al acht ik die kans klein. Wij zijn fysiek sterker en beter in vorm. We gaan zondag nog met veel plezier naar Breda om er een mooie middag van te maken.”

Been treedt bij NEC in de voetsporen van collega Johan Neeskens. De huidige assistent van coach Frank Rijkaard bij Barcelona leidde de ploeg uit Nijmegen in 2003 voor de laatste keer naar Europees voetbal. Aan het laatste Europese avontuur bewaart NEC geen mooie herinneringen. Al in de eerste ronde werd de ploeg door Wisla Krakow uitgeschakeld, na een 2-1 nederlaag in Polen en 1-1 in Nijmegen. In dat laatste duel werden drie spelers van NEC uit het veld gestuurd.

NEC begon gisteren al als grote favoriet aan het eerste duel. De ploeg van Been is al maandenlang in een uitstekende vorm. De Nijmegenaren bleven in de voorgaande dertien wedstrijden ongeslagen en wisten onder meer de eerdere vier wedstrijden in de play-offs in winst om te zetten. NAC Breda verloor in de nacompetitie drie duels en speelde één keer gelijk.

De Graafschap blijft in de eredivisie. Het elftal van trainer Jan de Jonge speelde gisteren in de finale van de play-offs met 0-0 gelijk tegen FC Zwolle. De Graafschap had het eerste duel in Zwolle met 3-1 gewonnen. Supporters van De Graafschap bestormden gisteren na het laatste fluitsignaal massaal het veld. Ze renden naar de spelers van hun club om te vieren dat De Graafschap ook komend seizoen in de eredivisie speelt. Even dreigde de situatie uit de hand te lopen, toen de fans naar het vak met supporters van Zwolle sprintten. Tot een botsing kwam het niet.

ADO Den Haag was gisteravond bij RKC acht minuten verwijderd van de eredivisie, toen invaller Kevin Vink de ploeg uit Waalwijk alsnog de gelijkmaker bezorgde (2-2). Beide clubs strijden daardoor zondag in Den Haag voor het laatst om de promotie naar de hoogste afdeling. De beslissingswedstrijd is noodzakelijk omdat de eerste wedstrijd maandag in 1-1 eindigde. Bij de play-offs om promotie en degradatie gaat het primair om de einduitslag. Gemaakte doelpunten in uitduels geven bij een gelijke stand niet de doorslag. Ze bepalen slechts de locatie van het laatste duel. (ANP)