NEC bijna in UEFA Cup, De Graafschap veilig

NEC kan zich gaan opmaken voor een avontuur in het UEFA-Cuptoernooi. Gisteravond nam de ploeg van trainer Mario Been in Nijmegen met een 6-0 thuiszege een schijnbaar niet in te halen voorsprong op NAC. De return van komende zondag in Breda lijkt een formaliteit.

NEC lijkt wekelijks beter te gaan spelen. De club, voor de winterstop nog degradatiekandidaat, bedwong eerder dit voorjaar in de play-offs ook al Roda JC en FC Groningen. De doelpunten van NEC tegen NAC kwamen van Jonas Olsson (2), Jeremain Lens (2), Brett Holman en Youssef El Akchaoui.

Voor het ongelukkige NAC, dat in de reguliere competitie zo verraste met een derde plaats, zijn de druiven aan het einde van het seizoen het zuurst. In de play-offs liep de club van trainer Ernie Brandts al op tegen twee zware nederlagen tegen FC Twente. In de tweede ronde van de play-offs was Heerenveen te sterk. Wat overblijft voor NAC lijkt een plaats in de Intertotocompetitie, waarin het zich via de achterdeur voor het UEFA-Cuptoernooi kan plaatsen.

De Graafschap handhaafde zich in de eredivisie na een 0-0 gelijkspel, gisteravond op De Vijverberg tegen FC Zwolle. De Graafschap had het eerste (uit)duel met 3-1 gewonnen.

In de play-offs van de eerste divisie had ADO Den Haag gisteravond promotie naar de eredivisie kunnen afdwingen, maar na de 2-2 in Waalwijk tegen RKC moeten beide clubs zondag in Den Haag voor de derde en laatste keer strijden op een plek in de eredivisie. De eerste wedstrijd in Waalwijk tussen beide ploegen, die vorig jaar gezamenlijk uit de eredivisie degradeerden, eindigde in 1-1.

ADO Den Haag was slechts acht minuten verwijderd van de terugkeer op het hoogste niveau, totdat RKC dankzij invaller Kevin Vink alsnog gelijk maakte en een beslissingsduel afdwong. RKC speelde het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien man, nadat Van Mosselveld al na 23 minuten van het veld was gestuurd.