Met twee knoppen topkok

Fantastisch voor keukenklunzen, maar doof voor eigen opvattingen. KitchenAid duo stoom-oven display Rubriek De Keuken Foto Wouter Klootwijk Klootwijk, Wouter

Positioneren wordt het genoemd. Duur zijn. We positioneren ons aan de bovenkant van de markt, zei KitchenAid in Gouda, waar journalisten en culinair publicisten op couscous werden getrakteerd.

Er is in Gouda een showroom geopend van KitchenAid, een Amerikaans merk keukengerei en -apparatuur. In Nederland waren alleen kleine apparaten van het merk te koop. Nu wil KitchenAid ons hele keukeninrichtingen gaan verkopen in het topkeukensegment en zoekt daartoe publiciteit.

De couscous – nooit eerder zulke geweldige couscous geproefd – kwam uit een glazen trommel uit een oven. Aan de trommel een rubberen slurfje. Uit de binnenachterwand van de oven stak een pijpje. De trommel was in de oven gezet en daarbij was het slurfje op het pijpje geschoven. De oven was op een stoomprogramma gezet. De couscous met gemengde groente stoomde in de trommel in luttele minuten gaar. Onhandig, mompelde een beroepsculinair in mijn oor. Maar wat nou onhandig als je zo een onwerelds goeie couscous kunt bereiden?

En de oven kan veel meer, zegt KitchenAid Benelux. Zet maar in de krant; het is een professionele oven voor particulier gebruik. Eerst zien, zegt de journalist.

Pardon?

Ja, geef me er een in bruikleen, ik schrijf niet zomaar wat. Maar dit is een inbouwapparaat. Hindert niet, ik zet hem wel op blokken in de werkplaats. Goed, een weekje dan, zegt KitchenAid onwennig, en misschien ook wel zorgelijk. De duo-stoomoven kost 3.300 euro, maar wat brengt hij tweedehands nog op?

Een weekje? Denken jullie dat ik een koe en een kalf en een heel paard half, een os en een stier, zeven tonnen bier, een schip vol schapen en een kerk vol rapen in amper zeven dagen door die oven van jullie kan jassen? Testen is geen aaien.

Hij kwam op een steekwagentje en ik mocht hem op m’n gemak leren kennen en vies maken.

Kon ik niet koken, dan kocht ik hem. Het is een fantastisch ding voor wie voor geen meter kan koken. Je kunt er zo een groot gezin mee beginnen en daar voortreffelijke maaltijden voor bereiden. En taarten bakken en brood. Het is zelfs een voorwaarde, dat je niks kan, want van eigen opvattingen moet de machine niks hebben. Begrijpen mag je hem ook niet. Er zit een slordige en hier en daar ondoorgrondelijke gebruiksaanwijzing bij.

De oven kan conventioneel bakken, braden en grillen, maar de vooruitgang zit hem in combinaties met stoom. Hij kan stoom van 100 graden produceren maar ook veel heter, zogenoemde droge stoom. In eethuiskeukens al lang bekend, droge stoom, in huishoudens om de hoge prijs van de ‘steamers’ nog niet algemeen, maar dat gaat komen.

De KitchenAid duo-stoomoven is geprogrammeerd en wordt met twee knoppen bediend. Zet de ene knop op stoom en de andere op kip, dan zegt de machine dat je er water in moet gieten. Hij stoomt de kip maar brandt er ook een korstje om. Daarna zegt hij op een display’tje dat je het waterreservoir leeg moet pompen. Hier beginnen de ergernisjes. Want waarom moet dat? Als je gehoorzaamt en de volgende dag couscous wilt stomen vraagt de machine opnieuw om water.

Zo vraag je je gaandeweg meer af. Waarom moet kip altijd op 200 graden en kan ik er geen 180 van maken? En waarom moet langzaam vlees – speciaal programma, nieuwe mode – op 85 graden en langzame vis op 95? En zelf iets willen? Je mag de klok gelijk zetten. Maar verder moet je je liever nergens mee bemoeien. Heerlijk, zal de culikluns verzuchten: ik kan opeens koken.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk