Met het blote oog nog steeds te zien

Waar winden stedelingen zich over op? In Almere moet een aarden wal ongewenste ontmoetingen met naturisten belemmeren. Dat is niet volledig gelukt.

Het naaktstrand in de buurt van de Hollandse brug tussen Almere en Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold almere naaktstrand voor de afslag foto rien zilvold Zilvold, Rien

Egaal bruine lijven liggen in de zon op het naaktstrand van Almere. De recreanten zijn niet alleen. Ze worden vanaf de weg en het water gadegeslagen door vrachtwagenchauffeurs, fietsers en voetgangers die gebruik maken van een tijdelijke pont over het Gooimeer. De veerdienst vaart sinds acht maanden als alternatief voor de Hollandse Brug, die sinds vorig jaar in reparatie is.

Het blootreservaat ligt aan de uiterste punt van het Zilverstrand, naast de Hollandse Brug tussen Almere en Amsterdam, en pal naast de kade van een pont ver het Gooimeer. Het terrein wordt ook wel aangeduid als „het heetste strand van Nederland” vanwege de openbare seks die er tot voor enkele jaren veelvuldig werd bedreven. Die tijd is voorbij, vertellen de tientallen naaktlopers. „De milieudienst komt zowat drie keer per dag controleren”, vertellen ze.

Het terrein is van de weg afgeschermd door een aarden wal. Die is echter te laag en te kort om kijkers het zicht op het bloot te ontnemen. Rijkswaterstaat besloot tot aanleg van de wal na een mediagolfje. De Fietsersbond Almere wees erop dat de weg naar de tijdelijke pont erg smal is voor vrachtwagens en fietsers. „Je hebt al je aandacht nodig voor de weg. Als je wordt afgeleid door het bloot op het strand, is dat gevaarlijk”, vertelt Mario Kramer van de Fietsersbond.

De bemanning van de veerboot heeft een andere verklaring. „Twee mannen stonden zich af te trekken. Dat vonden vooral gezinnen geen prettig gezicht”, zegt één van hen. Hoe dan ook, ingrijpen was gewenst. „Wij wilden gebruikers van de pont niet plompverloren confronteren met naakt”, meldt de woordvoerder van Rijkswaterstaat IJsselmeergebied.

Over het nut van de aarden wal bestaat veel twijfel. „Als je het niet wil zien, dan kijk je toch de andere kant op?” stelt een bemanningslid van de pont. „Als je op de televisie iets niet wilt zien, dan zet je hem toch ook uit?” Ook passagiers reageren laconiek. „Mij stoort het niet”, zegt wielrenner Jan Holleboom die op het punt staat de pont op te rijden. Hoewel het hem wel verbaast dat sommige naturisten nadrukkelijk heen en weer wandelen, in de kennelijke behoefte zich te laten zien. „Blijkt zo’n pont voor hen toch een functie te hebben.”

Ook de meeste bloteriken vinden de aanleg van de zandwal niet nodig. „Mensen die er aanstoot aan nemen, moeten niet kijken. We leven in 2008”, zegt een dame met een boek als enig attribuut. Haar mening wordt gedeeld door een man op sandalen en een ring om zijn geslacht. „Onzin. Weggegooid geld.” Aanvankelijk waren er plannen voor de bouw van een scherm. Burgemeester en wethouders van Almere hebben er nog over gesproken of in dat geval een vergunning moest worden verleend. „Belachelijk”, vindt Henk Smeeman, de onlangs vertrokken VVD-wethouder van de gemeente, en tevens bestuurslid van de Naturisten Federatie Nederland. „Nergens voor nodig.” Uiteindelijk ging de bouw van het scherm niet door.

Sommige naturisten zeggen dat zij een hogere wal juist wel op prijs zouden hebben gesteld. „Voor de privacy”, vertellen twee mannen en een vrouw die samen achter enkele struiken liggen. „Mensen staan hier soms doodleuk te fotograferen. Wij willen onszelf niet graag terugzien op internet.” Ook de Fietsersbond is eigenlijk niet tevreden over het de hoogte van de wal. „Dit is weer zo’n halfslachtige oplossing”, zegt Mario Kramer.

De Hollandse Brug is vanaf de maand juli weer beschikbaar voor alle verkeer, maar zal voor het zware verkeer nog een aantal keren worden afgesloten in verband met het aanbrengen van een betonlaag. Na juli zal de pont alleen nog incidenteel varen.

    • Arjen Schreuder