Merkel: lagere lasten burger

Bondskanselier Angela Merkel heeft lastenverlagingen in het vooruitzicht gesteld na het bericht dat de Duitse economie in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht sterk is gegroeid.

Vanuit Zuid-Amerika, waar zij een aantal landen bezoekt, liet Merkel gisteren weten dat haar regering ernaar streeft „alles aan de mensen terug te geven wat mogelijk is”. Zolang het maar niet op kosten van de toekomst gebeurt, voegde ze er met zoveel woorden aan toe. Waarmee ze bedoelde dat er geen nieuwe schulden mogen worden gemaakt. De regering streeft naar een sluitende begroting in 2011.

Het Duitse centraal bureau voor statistiek maakte gisteren bekend dat het bruto binnenlands product van januari tot en met maart van dit jaar met circa 1,5 procent gestegen is. Sommige deskundigen houden voor heel 2008 rekening met een economische groei van meer dan 2 procent. Anderen waarschuwen voor euforie en wijzen op eenmalige effecten zoals de milde winter waardoor in de bouw gewoon kon worden doorgewerkt.

De groei in Duitsland heeft geleid tot een debat over de vraag wie daar nu eigenlijk van profiteren. Een algemene klacht luidt dat de Aufschwung grotendeels voorbij gaat aan de modale en kleine inkomens. De CSU, de Beierse zusterpartij van de christen-democratische CDU, lanceerde onlangs een gedetailleerd plan ter verlaging van de belastingen, waardoor de modale inkomens meer geld overhouden. Als het aan de CSU ligt krijgt de burger 28 miljard euro aan belastingverlagingen.

Het plan werd nauwelijks serieus genomen door de andere partijen. Maar met de huidige groeicijfers dringt nu ook Merkel op lastenverlichting aan. De economische groei in Duitsland wordt in toenemende mate door de consumptie gedragen – ondanks de stijgende prijzen en de dure euro.