Mensen die achter glas leven

In een krottig huis aan een doodlopende weg heeft Esther Rots net haar eerste lange speelfilm opgenomen, Kan door huid heen, met Rifka Lodeizen als stadsmeid die na een aanranding een nieuwe leven wil beginnen op het platteland. Esther Rots maakte eerder naam met korte films, waarvan er twee in de competitie van Cannes draaiden.

Op de dit jaar gelanceerde website FilmbankTV.nl is nu haar korte film Ik ontspruit te zien, zodat we alvast een voorproefje kunnen krijgen van de bijzondere intuïtieve stijl die Rots hanteert. Samen met cameraman Lennert Hillege is ze een naam om te onthouden, vanwege haar precieze, observerende blik, waarbij het krakende geluid van een vallende boom belangrijker is dan een afgerond verhaal.

FilmbankTV is een verlengstuk van de Filmbank, distributeur van Nederlandse kortfilms die buiten de gebaande paden treden. De afgelopen jaren heeft de Filmbank een hele zee van eigenzinnige films ontsloten, waarvan er elke maand een aantal op de site te zien zijn.

In mei zijn dat onder andere A Sense Of Life van Annette Otto, waarin beelden van gillende bungyjumpers worden afgewisseld met ongenaakbare kantoorpanden. Alleen door extreme ervaringen op te zoeken beseffen de mensen achter het glas dat ze leven.

Ook Glamour Girls van beeldend kunstenaar Hester Scheurwater schetst een kil beeld van de moderne mens: een paar schaars geklede meiden hangen lamlendig tegen het raam van hun flat aan. Voor een vrolijke noot zorgt Albert Wulffers, die een oude vlam in een rijtjeshuis in Zierikzee opzoekt.

www.filmbanktv.nl

    • Mariska Graveland