Man, vrouw en zoon na de scheiding

Tussenstand

Regie: Mijke de Jong € 19,99 ****

Mijke de Jong schrijft en regisseert al jaren intelligente films over – hoe zeg je dat niet knullig? – moderne relaties. Haar films, zoals Lopen en Bluebird, zijn klein in de zin dat ze dicht rond de personages zijn geweven. Daardoor komen ze zo hard aan. Tussenstand vaart op dezelfde brandstof. Elsie de Brauw en Marcel Musters spelen een man en een vrouw die na de scheiding nog aan elkaar geklonken zijn door hun herinneringen, hun afkeer en hun zoon. De Jong zet die driehoeksrelatie neer in een strak vormgegeven film. De zoon leeft geïsoleerd in het huis van zijn moeder. Zijn vader en moeder hebben een handvol ontmoetingen, met elkaar en anderen, in restaurants. Eerst filmt cameraman Ton Peters de tafel van een afstand, waarbij de twee opgaan in het geroezemoes. Dan komt hij akelig dichtbij, waarbij de emotionele afstand pijnlijk zichtbaar wordt. De vrouw komt er beter af dan de man. Dat blijkt goed uit een extra: ‘Hoe de film vorm kreeg’. Door een voice-over voor de gedachten klinken de ondertonen van de vrouw weemoedig, die van de man schreeuwerig.

    • Bas Blokker