Libanese regering trekt maatregelen tegen Hezbollah in

Beiroet. De Libanese regering heeft gisteren twee maatregelen ingetrokken die de shi`itische oppositiebeweging Hezbollah als een oorlogsverklaring had gebrandmerkt en die vorige week mede leidden tot een golf van geweld (80 doden). Het ging om ontmanteling van het communicatienetwerk van Hezbollah en ontslag van de veiligheidschef van de luchthaven, die goede relaties met Hezbollah heeft. Het terugdraaien van deze maatregels is een grote overwinning voor Hezbollah, dat door Iran en Syrië wordt gesteund en een nederlaag voor de regering, die de steun van het Westen geniet. De intrekking van de maatregelen was een van twee voorwaarden voor beëindiging van de burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne waarmee Hezbollah al maandenlang probeert een vetorecht in de regering af te dwingen. Verder eist de groep onderhandelingen over de samenstelling van het kabinet. De Arabische Liga kondigde gisteren hierover een akkoord aan. Hezbollah en de regering gaan vanaf vandaag in Qatar praten.