Koolmees blijkt toch te gedijen bij opwarming aarde

Rotterdam. Koolmezen gaan door de stijgende temperatuur eerder eieren leggen. Dat is goed nieuws, want bij vogels heeft het legmoment veel invloed op het broedsucces. Britse onderzoekers schrijven in het tijdschrift Science dat koolmezen in hun land nu twee weken eerder eieren leggen dan in de jaren zestig. De populatie groeit. Het nieuws is onverwacht, want Nederlands onderzoek had juist uitgewezen dat koolmezen zich niet goed aanpassen aan klimaatverandering. Al Gore besteedde veel aandacht aan dit probleem in zijn film An unconvenient truth.

Koolmeesjongen eten ongeveer zeventig rupsen per dag. Hoe dichter ze worden geboren bij de rupsenpiek, als de bomen vol zitten met dikke, volgroeide rupsen, hoe meer er overleven. Door de stijgende temperatuur groeien rupsen sneller en verpoppen ze eerder. In 2006 lieten Nederlandse onderzoekers zien dat koolmezen zich niet goed aanpassen. Zij zouden wel eerder gaan leggen, maar niet vroeg genoeg. De rupsen zouden al zijn verpopt als de koolmeesjongen uit het ei komen. Ouderparen zouden zo niet genoeg voedsel vinden om hun jongen te voeden.