Kleding is hoogtepunt in seventies-gangsterfilm

American Gangster

Regie: Ridley Scott € 23,99 ***

‘Ongecensureerd’ heet de langere versie van American Gangster die onlangs op dvd is verschenen. Een beetje overdreven is het woord censuur wel. De achttien minuten die aan de tweeënhalf uur durende film zijn toegevoegd, lijken vooral bedoeld om de dvd-koper te lokken. Sommige scènes zijn iets uitgerekt, waarbij vooral het alternatieve einde opvalt. Het slot waarin gangster Frank Lucas (Denzel Washington) voor het eerst weer een voet buiten de gevangenis zet, is met een paar minuten verlengd. Dit is merkwaardig, omdat regisseur Ridley Scott aan het slot van de bioscoopversie juist verheugd zegt op het commentaarkanaal: „Zo moet hij eindigen.”

American Gangster voegt weinig toe aan het gangstergenre, maar dankzij Scotts soepele regie blijf je kijken naar het wat brave verhaal rond de seventies-gangster, die volgens de erecode werkt, en de corrupte agenten die alle regels overtreden. Het hoogtepunt vormt de kleding: de gympies en het leren jackie van agent Russell Crowe doen het goed bij de megalomane bontjas van gangster Washington.

    • Mariska Graveland