Klassiek hofdrama in game-gemeenschap

The King of Kong, a fistful of quarters

Regie: Seth Gordon € 27,99 ****

Het duurt een tijdje voor je beseft dat deze documentaire echt is. Want wie verzint er een jarenlang voortslepend gevecht in de wereld van arcadegame Donkey Kong, een van de eerste wereldwijd bekende computergames?

Ook al lijkt het verhaal alle elementen van een klassiek hofdrama te hebben: aan de ene kant is er de sluwe, donkerharige titelhouder annex eigenaar van een pikante-sauzenimperium Billy Mitchell, die het record sinds 1982 in handen heeft, en aan de andere kant de blonde, goed bedoelende troonpretendent Steve Wiebe, een man die ooit grote beloften in zich had, maar wie het nooit lukte iets daarvan waar te maken.

De Donkey Kong-titel zou zijn raison d’être kunnen zijn. Wiebe duikt onder het oog van scheidsrechters achter de speelautomaat en Mitchell probeert intussen via intriges aan de top van de arcadegame-gemeenschap de koningstitel te behouden.

De dramatiek, de personages en de montage zijn zo overtuigend dat The King of Kong ook achteraf nog steeds een parodie, een ‘mockumentary’ lijkt. Maar wie op website www.twingalaxies.com kijkt, ziet toch echt de internationale competitie van arcadegamers met de namen van de twee aartsrivalen.

Dit verhaal lag wonderbaarlijk genoeg gewoon voor het oprapen.

    • Ronald Rovers