IJsbeer bedreigde diersoort in VS

Rotterdam. De ijsbeer is in de VS uitgeroepen tot bedreigde diersoort. De nieuwe status van de ijsbeer gaat echter niet gepaard met voorstellen om de klimaatverandering tegen te gaan en levert ook geen restricties op voor olie- en gasboringen in Alaska. Dat liet de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Dirk Kempthorne, die de beslissing woensdag bekend maakte, meteen weten. Natuurbeschermingsorganisaties procederen al sinds 2005 voor bescherming van de ijsbeer. Nu de ijsbeer de bedreigde status heeft, gelden enkele nieuwe beperkingen: zo mogen er geen ijsbeervellen worden geïmporteerd uit Canada. De ijsbeerjacht is al sinds 1972 verboden, behalve voor Inuït. Een van de organisaties, het Center for Biological Diversity, wilde op deze manier klimaatwetgeving afdwingen, zoals een verbod op nieuwe kolencentrales. Volgens de regering schrijft de wet op de dierenbescherming dit niet voor. De meeste ijsberen leven in Canada, maar daar heeft de ijsbeer geen beschermde status. Het land is niet van plan daar verandering in te brengen.