Hunkemöller gaat fors uitbreiden

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Maxeda in Amstelveen kon het publiek voor 14,95 euro klusjes laten opknappen door Maxeda-werknemers die het kon kiezen uit een enorme etalage. Foto Roger Cremers Nederland, Amstelveen, 15-05-2008 Maxeda doet een ludieke actie. Een 'Servidewand' staat bij winkelcentrum Rembrandthof bij de ingang van de Bijenkorf. Na aanleiding van de presentatie van het jaarverslag kunnen klanten voor 14,95 een vakman of vakvrouw aanwijzen die de klant voor 4 uur voor zich kan laten werken. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS personeel aangeboden Cremers, Roger

Hunkemöller, de lingerie- en badmodeketen van moederbedrijf Maxeda, gaat uitbreiden naar Oost-Europa. „Hunkemöller heeft net een contract in Rusland afgesloten en we hebben winkels geopend in Turkije en Egypte.” Dat zei financieel directeur Ronald van der Mark gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van moederbedrijf Maxeda, onder meer de eigenaar van V&D en De Bijenkorf.

Hunkemöller tekende in Rusland een contract met franchisepartner Maratex (onderdeel van het Poolse Empik Media & Fashion) voor het openen van 200 winkels in de komende tien jaar. Behalve in Rusland zullen deze winkels ook gevestigd worden in Kazachstan en Oekraïne. In Rusland opereren de winkels onder de nieuwe naam Bodique, die het oude Hunkemöller op den duur in meer landen moet gaan vervangen.

Hunkemöller sloot met de Empik Media & Fashion ook een franchiseovereenkomst voor tachtig winkels in Polen, Tsjechië, Slowakije en Roemenië in de komende tien jaar. De lingerieketen streeft ernaar om in 2012 1.000 winkels te hebben. „Om zo snel in het buitenland uit te breiden werken we met internationale franchise”, zegt Van der Mark. „Er is veel belangstelling voor, internationale franchisepartijen benaderen ons voortdurend.”

Maxeda is, los van supermarkten, het grootste winkelbedrijf van Nederland, met behalve modewinkels ook warenhuizen als V&D en Bijenkorf en doe-het-zelfwinkels als Praxis en Formido. Het bedrijf kwam in 2004 in handen van private-equityinvesteerders. Het bedrijf breidde sindsdien al flink uit in het buitenland. Meer dan de helft van de winkels bevindt zich nu buiten Nederland.

Maxeda spreekt van een succesvol jaar. „Al onze winkelketens, met uitzondering van Claudia Sträter, hebben recordwinsten behaald”, zegt Van der Mark. Ook V&D heeft voor het eerst in jaren weer goede cijfers laten zien. „V&D was een van de grootste groeiers het afgelopen jaar. De winkels hebben een nieuw logo gekregen en een nieuwe inrichting. De vestiging van duizend shops in shops was een groot succes.”

Van der Mark van Maxeda wilde gisteren niet zeggen welk bedrag met de verkoop van de Hema-warenhuizen gemoeid was. De opbrengst van de Hema is volgens hem grotendeels weer geïnvesteerd in Maxeda om ook de financiële situatie op de langere termijn zeker te stellen. „Het overtollige geld is uitgekeerd aan de aandeelhouders.”