Hof Californië: homohuwelijk mag

Het hooggerechtshof van Californië heeft gisteren bepaald dat een verbod op het homohuwelijk in de Amerikaanse staat onconstitutioneel is. In een uitspraak die mogelijk ook federale gevolgen zal hebben, oordeelden de rechters dat „het recht om een gezinsrelatie aan te gaan” geldt voor alle Californiërs, ongeacht hun sekse.

Na Massachusetts kan Californië nu de tweede Amerikaanse staat worden waar homo’s mogen trouwen. Homo’s in de staat konden zich al laten registreren als samenwonend, een status waaraan dezelfde rechten en plichten zijn verbonden als aan het burgerlijk huwelijk, maar die op federaal niveau niet rechtsgeldig is. New Jersey, Connecticut, New Hampshire en Vermont kennen ook zulke samenlevingscontracten.

Het hof in Californië kent een traditie van baanbrekende uitspraken die later ook landelijk navolging kregen. De uitspraak van gisteren zal naar verwachting ook in andere staten het debat over het homohuwelijk een nieuwe impuls geven. In 45 Amerikaanse staten is wetgeving van kracht die het homohuwelijk expliciet verbiedt.

Het hof haalde gisteren een streep door het verbod dat sinds maart 2000 in Californië op het homohuwelijk geldt. Kiezers in de staat stemden toen in ruime meerderheid voor ‘Proposition 22’, een door conservatieven en religieus rechts ingediend voorstel dat bepaalt dat „slechts het huwelijk tussen man en vrouw in Californië geldig is of wordt erkend”.

Homorechtenactivisten en de stad San Francisco gingen in beroep. In juni 2004 besloot de burgemeester van het progressieve en ‘roze’ San Francisco ondanks het verbod toch homohuwelijken te gaan sluiten. Binnen enkele maanden werd hij door het hof teruggefloten, omdat hij hier niet de bevoegdheid toe had.

Het Congres in de staat voerde twee wetsvoorstellen door die het homohuwelijk legaliseerden, maar gouverneur Schwarzenegger vetode deze. Volgens hem moest de rechterlijke macht over de kwestie oordelen. Gisteren bepaalden vier van de zeven rechters dat het verbod discriminerend is. „Het beperken van de definitie van het huwelijk tot een verbond ‘tussen een man en een vrouw’ is onconstitutioneel en moet uit het wetboek worden geschrapt.” (BBC, AP)

Lees de uitspraak van het hof via nrc.nl/buitenland