Film van de dag

Scène uit L’enfant, schijnbaar een documentaire, maar in werkelijkheid zorgvuldig uitgedacht. Bruno (Jérémie Renier)

L’enfant. De gebroeders Dardenne presenteren hun nieuwe film op het filmfestival van Cannes, waar ze al twee keer de Gouden Palm wonnen, onder meer voor L’enfant. Hun filmstijl heeft school gemaakt. Hij lijkt documentair, maar is zorgvuldig uitgedacht. Met de acteurs wordt ook maandenlang gerepeteerd. In L’enfant wonen Bruno en Sonia met hun pasgeboren kind in de Waalse staalstad Seraing, een grauwe voorstad van Luik. Het jonge stel leidt maatschappelijk gezien een marginaal bestaan: Sonia heeft een uitkering, Bruno is een kruimeldief die gestolen spullen verkoopt. Het kind uit de titel slaat meer op Bruno - fenomenaal vertolkt door Jérémie Renier - dan op zijn baby: zijn gedrag is volkomen onverantwoordelijk en hij heeft geen enkel besef van waarde - hij is in staat zijn eigen kind te verkopen.(Luc en Jean-Pierre Dardenne, 2005, B/F), Ned. 2, 0.15-2.00u. André Waardenburg

    • André Waardenburg