Er is een wereld daar. Ga maar kijken

Rian Visser & Noëlle Smit: Nippertje. Gottmer, 37 blz. € 12,50

Rian Visser & Noëlle Smit: Nippertje. Gottmer, 37 blz. € 12,50

Marijke Klompmaker & Tjibbe Veldkamp: Wout wil niet Gottmer, 32 blz € 12,50

Gehaaste ouders, wie kent ze niet. Nippertje, een warrig getekend egeltje, heeft er in ieder geval zo een, een gestreste moeder die haar zoon al vanaf het begin van de dag begint op te jutten. ‘„Opschieten Nippertje”, roept mama, terwijl ze zenuwachtig op haar horloge kijkt.’ Van de weeromstuit wordt Nippertje nog trager, zoals dat gaat.

Misschien wel de meest gehaaste moeder ooit was de moeder van Tom uit het Gouden Boekje De gele taxi (‘We zijn ontzettend laat en de trein wacht niet’) en daar doet Nippertjes moeder een beetje aan denken.Zij het dat de hoofdrol hier niet is voor taxi, racend door de New Yorkse verkeerchaos van 1946. De moeder van Nippertje jaagt haar egeltje langs tijdrovende obstakels, zoals een op te ruimen kast met autootjes, schoenen met te strikken veters, een oude mevrouw in de bus die snoepjes aanbiedt. ‘„Daar hebben we geen tijd meer voor Nippertje”, moppert mama. Kom mee, Nippertje!’ Gelukkig blijkt het getalm van Nippertje niet alleen gekmakend, maar ook nuttig: dankzij zijn opmerkzaamheid (dat kan alleen als je dromerig bent) redt hij het leven van meneer Vogel.

Het prentenboek van Rian Visser en Noëlle Smit is al een tijdje uit, maar verdient het vooral door de fijne tekeningen onder de aandacht gebracht te worden. Smit heeft een charmante en geestige tekenstijl, waarin ze springende en zwierige dieren laat bewegen als mensen. Inclusief huiselijk gestreept schortje.

Smit (1972) bracht ruim anderhalf jaar geleden Super vrienden (inmiddels vertaald in vijf talen), die afgelopen najaar een vrolijk vervolg kreeg in Kampioenen. Met Kim van Kooten maakte ze een vrolijk roze sinterklaasboek Pom Ti Dom .

Mooi geïllustreerd is overigens ook Wout wil niet, met tekst van Tjibbe Veldkamp op de geschilderde bladzijden van Marijke Klompmaker. Voor de duidelijkheid; Wout is een jongetje dat niet wil buitenspelen, maar dat moet van zijn moeder. ‘Er is een wereld daar. Ga maar kijken.’ Hij weigert, totdat hij niet naar buiten hoeft. En dan wil hij wel. Het verhaaltje is wat dun, maar het gaat dan ook vooral om de beelden van de Groningse illustrator Klompmaker. En die zijn romantisch en overtuigend. ‘Mama! roept Wout. We zijn in de hele wereld hoor!’

    • Marieke van Twillert