En nu weg met al die macho’s

Lilli Gruber was de eerste presentatrice van het Italiaanse televisienieuws.

Als Europarlementariër is haar missie de Italiaanse vrouw wakker te schudden.

Berlusconi belichaamt volgens Europarlementariër Gruber het machismo in Italië. Foto AFP Italy's new conservative Prime Minister Silvio Berlusconi (C) talks to deputies after giving his confidence vote reply to the parliament in Rome on May 14, 2008. Berlusconi, who won a convincing election victory in April, gained the parliament confidence with 335 votes with 275 against and is expecting the Senators confidence tomorrow at the Senate. AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE
Berlusconi belichaamt volgens Europarlementariër Gruber het machismo in Italië. Foto AFP Italy's new conservative Prime Minister Silvio Berlusconi (C) talks to deputies after giving his confidence vote reply to the parliament in Rome on May 14, 2008. Berlusconi, who won a convincing election victory in April, gained the parliament confidence with 335 votes with 275 against and is expecting the Senators confidence tomorrow at the Senate. AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE AFP

Een meer diverse, waarlijk Europese vrouw dan zijzelf is volgens Lilli Gruber (51) in Italië nauwelijks te vinden. Ze werd Duitstalig opgevoed in de Noord-Italiaanse stad Bolzano, studeerde Engelse taal- en letterkunde en trouwde een Fransman. „Ik zeg altijd dat ik in de eerste plaats een en al Europeaan ben”, zegt Gruber, die sinds 2004 lid is van het Europees Parlement.

Lilli Gruber zit op de binnenplaats van het Rotterdamse Schielandhuis en trotseert met spannende zonnebril de ondergaande zon. Ze was gisteren bij de lancering van een Europese campagne tegen het gedwongen uithuwelijken van moslimmeisjes.

Maar Gruber, van oorsprong journalist, was de afgelopen dagen vooral in Nederland om zich te oriënteren op de positie van de Nederlandse vrouw. Ze bezoekt een reeks Europese landen om te kijken hoe Italië het lot van de vrouwen kan verbeteren.

„Op vrijwel alle Europese lijstjes met de maatschappelijke positie van vrouwen bungelt Italië onderaan. De meeste Italiaanse vrouwen weten niet eens hoe veel beter de rechten van hun seksegenoten in andere Europese landen zijn geregeld’’, zegt Gruber. Haar later dit jaar te verschijnen boek moet „een wake-up call worden”. De Heksen gaat het heten.

De feministe Gruber, lid van de socialistische fractie in het Europarlement, is een grote ster in eigen land. Ze was in 1987 de eerste vrouw die het nieuws op de staatstelevisie presenteerde. Ze schreef verschillende bestsellers en werd in 2004 met ruim een miljoen voorkeurstemmen gekozen tot Europarlementariër. „Ik had meer stemmen dan Silvio Berlusconi.”

Berlusconi belichaamt volgens Gruber als geen ander het foute machogedrag van veel van haar mannelijke landgenoten. In zijn onlangs gepresenteerde derde kabinet zijn van de 21 ministers maar vier vrouwen, die ondergeschikte posities bezetten.

Tot minister van Emancipatiezaken benoemde Berlusconi het 32-jarige voormalige fotomodel Mara Carfagna, bijnaam Mooie Mara. Een vrouw die hij, zo verzuchtte hij in 2007, onmiddellijk zou hebben getrouwd, ware het niet dat hij reeds gehuwd was. „Het seksisme is in Italië ongekend groot”, zucht Gruber.

De achterstand op emancipatoir gebied is in Italië volgens haar vooral ontstaan door een al dertig jaar aanhoudend debat over de wenselijkheid van wettelijke quota voor vrouwen in bepaalde functies of posities. „Steeds wordt gezegd dat vrouwen op grond van hun capaciteiten het glazen plafond moeten doorbreken. Maar zonder wettelijke verplichting geven de mannen de macht nooit op.”

„Het is een sociaal-maatschappelijke plicht meer vrouwen op belangrijke posities te krijgen. En het is van belang dat vrouwen een prominentere rol spelen in het arbeidsproces”, zegt de kinderloze Gruber. „Onderzoek heeft aangetoond dat de opbrengst van bedrijven toeneemt met meer vrouwen in het management. ”

In Nederland sprak Gruber onder anderen met Rebecca Gomperts van de ‘abortusboot’ en met voorvechters van de rechten van prostituees. Ze sprak onlangs ook met eurocommissaris Kroes (Mededinging). „Een heel slimme vrouw die het knap heeft gedaan. Ook in Nederland valt nog veel te verbeteren aan de positie van vrouwen, maar er is hier in ieder geval veel minder schijnheiligheid. ’’

In eigen land viel haar tijdens de verkiezingscampagne vooral op dat ook vrouwen in de lach schoten bij de vele seksistische grapjes die Berlusconi maakte. „In Italië lijken alle vrouwen te slapen. Er wordt geen debat meer gevoerd en niemand protesteert tegen de achterstelling”, zegt Gruber. Hoewel, laatst kwamen er vrouwen in actie. „Toen protesteerden ze tegen het feit dat de nieuwe Spaanse minister van Defensie, Carme Chacón, hoogzwanger per vliegtuig troepen in het buitenland ging inspecteren. Een aanstaande moeder hoorde zoiets niet te doen, was het verwijt.”

Ze is jaloers op de Spaanse, eveneens mediterrane en katholieke overburen. Voor De heksen gaat ze straks buurten bij Chacón.

Bekijk de site van Lilli Gruber via www.lilligruber.it