Een fictieve biografie van ‘de kunstenaar’

Wie of wat is de kunstenaar? Wat maakt de kunstenaar en wat voor leven leidt hij of zij?

Prijsvraag Barbara Visser

Het cliché van het woeste schilderbeest dat met een filterloze sigaret in de mondhoek de laatste hand legt aan een vanuit de navel geschilderd doek, om zichzelf vervolgens een dubbele whisky in te schenken alvorens zich in een convertible tegen een boom dood te rijden is een prachtig beeld, maar komt uit een eeuw die echt voorbij is.

Bij gebrek aan nieuwe mythes is voor veel mensen een kunstenaar een diffuus figuur; vaag interessant maar ook: marginaal en met weinig maatschappelijke invloed.

Via de media kunnen we zelfbedachte verhalen en beelden genereren, en die als objectieve feiten verpakken.

Opdracht:

Bedenk en stuur een tekst- of visuele bijdrage voor de biografie van een fictieve kunstenaar, die we gemakshalve even Barbara Visser noemen.

Stuur uw bijdrage per mail naar prijsvraagcs@nrc.nl of ga zelf aan de slag op de pagina: nl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Visser

Wat u indient moet – voor alles – sterk tot de verbeelding spreken; bepaal een geboorte- en eventueel sterfjaar, aantal huwelijken/ kinderen/ minnaars; bijnamen die iets met het werk te maken hebben; denk aan aan artistieke tijdsindelingen als rode/ blauwe/ gele/ hoekige of ronde periodes; aan een gelukkige dan wel ongelukkige jeugd; verslavingen; ontwikkelingen in werk of persoonlijk leven – graag geïllustreerd.

U kunt een foto van een schilderij van de rommelmarkt inzenden als u dit representatief vindt voor de kunstenaar, of jeugdwerk waarin de essentie volgens u al te zien is. Ook onverwachter en dus potentieel mythischer informatie is zeer welkom.

In de komende weken wordt uw suggestie of beeldbijdrage op de Barbara Visser Wikipedia-pagina gezet. In principe wordt alles erop gezet door de redacteur van dit project. De komende weken wordt de stand van zaken op deze plek besproken. Kunsthistorici kunnen er hun tanden op breken, en journalisten, goed in googlen en overschrijven, zullen feiten en werken overnemen die misschien wel door u bedacht en ingezonden zijn!

Onthoud daarbij één ding: het gaat er niet om of iets waar is, maar of het iets betekent!