Economische groei in Afrika houdt aan

De gemiddelde economische groei van de Afrikaanse landen zal ook de komende jaren uitkomen boven de groei van de westerse industrielanden. Die prognose doet de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar gisteren gepresenteerde African Economic Outlook 2008.

Na een groei in Afrika van 5,7 procent vorig jaar, komt de groei in 2008 en 2009 vermoedelijk uit op 5,9 procent, aldus de OESO. Afrika groeit daarmee al meer dan vijf jaar bovengemiddeld. De club van rijke landen verwacht dat de economische groei in de dertig aangesloten, westerse landen de komende twee jaar niet hoger zal zijn dan 2,4 procent.

Een voorname oorzaak van de hoge groeicijfers in Afrika is de hoge olieprijs. Voor de olie-exporterende landen voorspelt de OESO voor dit jaar een groeicijfer van 6,8 procent. In de olie-importerende landen komt de groei gemiddeld uit op 4 procent, aldus de OESO.

Het rapport waarschuwt dat de olieprijzen in de nabije toekomst mogelijk zullen dalen, wat zou leiden tot een afname van de exportinkomsten in sommige landen. Afrikaanse landen doen er daarom verstandig aan om de huidige inkomsten te investeren in sectoren die bijdragen aan een structurele economische groei zoals onderwijs en infrastructuur, aldus het OESO-rapport.

Voor olie-importerende landen is de hoge olieprijs nadelig doordat die bijdraagt aan het risico op inflatie, in een periode waarin veel landen al kampen met de nadelige gevolgen van hoge voedselprijzen.

De voorspellingen in het rapport zijn overigens gebaseerd op de verwachting dat de olieprijs de komende twee jaar gemiddeld 90 dollar per vat zal bedragen. Bij de presentatie van het rapport gisteren in Parijs erkende de OESO dat deze prijs waarschijnlijk hoger zal uitvallen, gelet op de huidige prijs voor een vat olie van meer dan 120 dollar. Dat zou betekenen dat de olie-exporteurs meer verdienen dan voorspeld, en de olie-importeurs meer inflatierisico lopen.

Hoewel de handel met niet-Afrikaanse landen toeneemt, blijft de intra-Afrikaanse handel „beperkt”. De onderlinge handel bedraagt 10 procent van de totale Afrikaanse export. In de EU is dit 73 procent.

Lees het rapport van de OESO via nrc.nl/economie