‘Dit is een pogrom uitgevoerd door Italianen’

Sinds het aantreden van de regering-Berlusconi arresteerde de Italiaanse politie meer dan 400 illegalen. Maar de daders van een volksoproer tegen Roma zijn nog niet gepakt.

De Italiaanse regering bereidt een pakket maatregelen voor tegen illegale immigratie. Maar een deel van de Italiaanse bevolking kan niet meer wachten, neemt het heft in eigen handen en beschouwt de Roma (zigeuners) als bron van al het kwaad.

„Vanaf vandaag staat het woord pogrom niet alleen meer voor tragedies uit andere tijden en van andere volkeren, maar voor daden begaan door Italianen.” Dit commentaar in de Italiaanse krant La Stampa is een van de bezorgde reacties in de Italiaanse pers over de wijze waarop Roma door een woedende menigte zijn verjaagd uit de Napolitaanse wijk Ponticella.

Aanleiding tot de escalatie was de vermoede diefstal van een baby uit een Napolitaans appartement door een lid van de Roma-gemeenschap. Een collectieve woede-uitbarsting volgde. Groepen jongeren, volgens sommigen deeluitmakend van maffiaclans, slingerden molotovcocktails de barakkenkampen in. Napolitaanse vrouwen bespuugden en beschimpten de doodsbenauwde Roma-vrouwen en -kinderen die niet wisten waar een veilig heen komen te zoeken. De kampen brandden af, het publiek applaudisseerde en de 500 Roma konden alleen onder politiebegeleiding vertrekken.

De daders van deze actie zijn niet opgepakt. Autoriteiten lijken er beducht voor, bang een nieuw volksoproer te veroorzaken, maar dan gericht tegen de politie. Minister Umberto Bossi van de anti-immigratiepartij Lega Nord keurde de actie zelfs goed: „Mensen doen wat de politieke klasse niet voor elkaar krijgt.” Volgens Federico Geremicca van La Stampa dreigt de staat de indruk te wekken dat ze de jeugd van de camorra-clans het vuile werk laat opknappen.

Silvio Berlusconi speelde bij de verkiezingen sterk in op het gevoel van onveiligheid onder de Italianen. In het noorden wist zijn coalitiepartner Lega Nord met anti-immigratieretoriek op sommige plaatsen 30 procent van de stemmen te behalen. Het onbehagen over de ruim vier miljoen buitenlanders en 700.000 illegale immigranten wordt afgereageerd op de Roma. 70 procent van de Italianen wil volgens een onderzoek van La Repubblica dat alle Roma worden uitgezet.

In Italië zijn 110.000 Roma. Het grootste deel woont er al decennia. Zo’n 40.000 zijn de laatste jaren vanuit met name Roemenië binnengekomen. Deze groep woont vaak onder mensonterende toestanden in krottenwijken onder viaducten en langs de rivieroevers van de steden. Hun kinderen gaan vaak niet naar school en als ze wel gaan worden ze vaak weggepest. Een deel van deze groep steelt, bedelt, laat kinderen bedelen om in het onderhoud te voorzien.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni van de Lega Nord, wil de kiezers zo snel mogelijk tegemoet komen. Woensdag al zal hij een decreet afkondigen om de clandestiene immigratie en de ,,Roma-noodtoestand’’ aan te pakken. De steden Rome, Milaan en Napels krijgen een speciale commissaris voor Roma-zaken en extra fondsen om actie te ondernemen tegen de barakkenkampen.

In een poging daadkrachtig over te komen, maakte de politie gisteren bekend dat er de afgelopen week, sinds het aantreden van Berlusconi, bijna vierhonderd illegalen zijn gearresteerd. 110 van hen zou al zijn uitgezet. Ze worden verdacht van mensensmokkel, drugshandel, prostitutie, inbraak en andere delicten.

Minister van Buitenlandse Zaken en ex-eurocommissaris van Justitie Franco Frattini zegt vandaag in Il Messaggero dat het Schengen-verdrag moet worden aangepast en dat van alle nieuwkomers vingerafdrukken moeten worden genomen. Minister Ignazio La Russa van Defensie stelt voor om het leger te laten wachtlopen in de steden.

Berlusconi zelf beklemtoonde gisteren „dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd” bij de strijd tegen illegale immigratie.

    • Bas Mesters