De vliegende monnik

Het is een vogel – nee, een vliegtuig – nee, een vliegende monnik. Waaghalzen springen uit vliegtuigen en van bergwanden in ‘eekhoornpakken’ die doen denken aan monnikspijen. Het principe wordt nu ook ingezet in de militaire technologie.

Het eekhoornpak ontleent zijn naam aan de vliegende eekhoorn, een zoogdier dat van boom naar boom zweeft dankzij vleugelachtige huidplooien. Maar het ziet eruit als een monnikspij, met extra textiel tussen de benen, tussen rechterarm en -been en tussen linkerarm en -been. Je springt, spreidt armen en benen, en je bent een enigszins bestuurbaar projectiel. Intussen blijft het grotendeels een vrije val, dus het duurt maar even. Het is zaak op tijd de parachute te ontvouwen.

Het Duitse bedrijf Spelco – voor al uw parachutebenodigdheden – heeft dit principe toegepast in de Gryphon Glider, een set vleugeltjes waarmee troepen op 10 km hoogte uit een vliegtuig kunnen worden gezet. De Gryphon bestaat voornamelijk uit koolstofvezel en weegt nog geen 15 kg. Vanaf 10 km hoogte kun je een afstand van 40 km afleggen, waardoor het vliegtuig veilig uit de buurt van het gevechtsgebied kan blijven.

Volgens Spelco is het ding bovendien zo ontworpen dat de zichtbaarheid voor radar minimaal is. Het microtoestel heeft zelfs een bagageruimte voor de spullen van de parachutist. Want o ja, een parachute om de vlucht te beëindigen blijft dus wel nodig.

Op het filmpje weet je niet wat je ziet; de meeste mensen denken in eerste instantie dat het een trucage is. Het kan haast niet anders of dit wordt een sport.

Herbert Blankesteijn

Bekijk spectaculaire filmpjes via nrc.nl/techno

Dit is een wekelijkse rubriek over technologie.

    • Herbert Blankesteijn