De druk maakt het verschil

In een ideale wereld zou het zo gaan: de jongens van FC Twente slagen er zondag in zich ten koste van Ajax te kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. Een knappe prestatie in deze play-offs, want FC Twente is onlangs op de vierde plek geëindigd in de eredivisie, en Ajax tweede. In die voorronde profiteren de jongens uit Enschede van hun uitstraling als underdog. Ze verslaan hun opponent met enig geluk. In het najaar maken de jongens van FC Twente het ongelooflijke mee. Van subtopper in de eredivisie tot deelnemer aan de Champions League, het heilige der heiligen van het clubvoetbal. Daarin doen ze ’t heel behoorlijk.

In een sfeer van zelfvertrouwen en optimisme speelt FC Twente de pannen van het dak. Iedereen wil erbij horen. Sponsors zorgen voor verhoogde inkomsten, nog betere voetballers strijken neer in Enschede. Het pas verbouwde stadion moet opnieuw worden uitgebreid. FC Twente gaat voor het tweede jaar naar de Champions League. De torenhoge revenuen die dat oplevert, stellen de vroeger zo bescheiden vereniging in staat om topspelers aan te trekken. Zelfs vanuit Duitsland komen de mensen naar Enschede.

Het daaropvolgende seizoen wordt FC Twente landskampioen. Bij Ajax wordt het slechte beleid van de afgelopen tien jaar afgestraft met een plaats op het oude niveau van FC Twente, ergens tussen middenmoot en subtop. De inkomsten in Amsterdam lopen in hetzelfde tempo terug als die in Enschede oplopen. De Arena blijft half leeg. Ajax moet uitwijken naar een kleiner stadion. FC Twente wordt een topclub van internationaal niveau, de hele streek krijgt allure. Het goede humeur en de slimme investeringen in Enschede leiden tot een droom die uitkomt.

Maar helaas: de wereld is niet ideaal. Zelfs als FC Twente zondag wint van Ajax, zal de twijfel tijdens de zomer toeslaan. De jongens zijn zoveel aandacht niet gewend. Niemand in de club is die gewend. Nervositeit woekert door de catacomben, knieën verslappen. En mochten de jongens in het oosten desondanks de voorronde overleven en de Champions League bereiken, dan nog zullen ze al tijdens de herfst bezwijken onder de druk. Te zeer geïmponeerd door Real Madrid. Na onnodige nederlagen van 5-0 en 6-1 zullen de jongens opgelucht hun plaats weer innemen in de betrekkelijk anonieme subtop van Nederland.

De veilige plek waar ze denken te horen. Het was leuk een keertje te mogen meedoen met de groten. Omdat iedereen zo graag bij Ajax wil blijven horen – ondanks het slechte humeur en de domme investeringen – zal die club steeds weer boven komen drijven. Druk is daar gewoon, ze weten niet beter. De druk maakt het verschil. Zonder de druk zag de wereld er veel mooier uit, spannender en frisser.

    • Auke Kok