Dansende cyberhippies op 140 beats per minuut

In Goa, India, ontstond de muziek goatrance.

De muziek is vooral populair bij cyberhippies met dreadlocks en een voorliefde voor fluordecoraties.

Met fluorverf beschilderde doeken sieren het gaofeest Foto Lukas Kavik Kavik, Lukas

Op de volle dansvloer staat een meisje met een blauwe knuffelolifant onder haar arm. Temidden van andere feestgangers met fluorescerende kleren, kettingen of kralen strengen in hun dreads, danst ze op een flinke beat met bliebjes en andere geluiden erin verweven. „Hij heeft het ook erg naar z’n zin!”, zegt ze lachend, wijzend op haar knuffelbeest.

In het Leidse poppodium LVC is een goafeest aan de gang. „Het is smoordruk”, zegt de man van de consumptiemuntenverkoop. „Maar dat is altijd zo bij goafeestjes”. Goatrance, psytrance, of kortgezegd goa, is elektronische dansmuziek waarin oorspronkelijk allerlei invloeden uit de wereldmuziek zijn verwerkt. Het aantal beats per minuut ligt rond de 140. Flink up-tempo dus.

Ooit begon goa het in de gelijknamige voormalige Portugese kolonie in India waar veel hippies woonden. Toen housemuziek opkwam, maakten ze daar een eigen variant op. Maar de goafeestjes omvatten meer dan het draaien van goatrance alleen.

Rondom en boven de dansvloer hangen de zogenaamde fluordecoraties: abstracte, met fluorverf geschilderde doeken en neonkleurige geometrische vormen. Deze decoraties lichten net als de fluorescerende kleding en versiersels op door het blacklight in de zaal.

Behalve de gewone bar met biertap, is er ook een kleine stand met kleding en sieraden en een geïmproviseerd barretje met sterk geurende warme Indiase Chai. Naast de grote zaal is er nog een chill-out waar feestgangers op adem kunnen komen, en een bar met dansvloer op de zolder.

„Het gaat om de hele aankleding met fluordecoraties, de muziek en de mensen. Dat is goa”, legt Rob Steenvoorde (32) uit. Hij is een van de mannen van het collectief Cosmic Combination dat vanavond het feestje organiseert. De sfeer is minstens zo belangrijk, vindt medeorganisator Floor van der Bijl (29). „Het ontdekken van de scene, jaren geleden, heeft mijn leven positief beïnvloed. Het maakt niet uit wat je doet of hoe je gekleed bent, alles kan bij goa. De sfeer is altijd ontzettend goed.” Jan-Jaap van Dijk (36) knikt instemmend. „Je kunt hier volledig jezelf zijn.”

En inderdaad wordt het poppodium vanavond niet alleen bevolkt door de typische goabezoeker, ook wel cyberhippie genoemd, die er alternatief uitziet, vaak dreads heeft en fluorgekleurde kleding draagt. Er staan ook mannen in poloshirts, enkele punkers met hanenkammen en mensen in een simpele spijkerbroek te dansen.

Ook de moeders Mischa (38) en Judith (34) vermaken zich vanavond in Leiden. Ze staan met een clubje, waaronder dj Wambam en Engelsman Terry, voor de bar te kletsen. „We komen hier om lekker te dansen en al het gedoe van het dagelijks leven los te laten”, legt Mischa uit. „Op goafestivals in de openlucht gaan we kamperen en nemen we de kinderen gewoon mee. We hoeven tenslotte niet de hele dag door te feesten.”

Omdat goa een variant van house is, is de associatie met drugs snel gemaakt. „Heel af en toe vind ik het leuk om xtc of een tripje (lsd, red.) te nemen”, vertelt Mischa. „Het geeft een bepaalde sfeer en je kunt het zo gebruiken dat je er wat van kunt leren. Maar zonder kan ik ook dat gevoel en die sfeer oproepen.”

Minke (24) gaat vooral naar goafeestjes om te dansen. „Meestal is de sfeer heel vriendelijk en vrolijk. Alleen af en toe op kleinere feestjes, of als het heel laat is op festivals, dan zijn er alleen nog van die drugs- types over. Dat is minder aardig.”

Deze ‘dopeheads’ zijn vanavond in Leiden niet te vinden. Iedereen is vrolijk. En geen geduw of gesjor op de dansvloer, ondanks de drukte. Bij de toiletten boven staat een hippie met baard en dreads op blote voeten rondjes te dansen. Hij heeft een gelukzalige lach op zijn gezicht. Hét voorbeeld van een geslaagd goafeestje.

    • Janet van der Vaart