‘Continuïteit van zorg is niet zeker’

Steun voor het armlastige Amsterdam Thuiszorg was gistermiddag inzet van een Kamerdebat. Nee, geen steun, zei staatssecretaris Bussemaker. Bestuurder Verwey reageert.

Karel Verwey, directeur Thuiszorg Amsterdam

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over steun van het kabinet voor een reddingsactie voor Amsterdam Thuiszorg, een van de grootste (4.500 medewerkers; bijna 30.000 klanten) regionale aanbieders in Nederland. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) ziet niets in steun. Op de publieke tribune zat interim-bestuurder Karel Verwey van Amsterdam Thuiszorg, die bij Kamerleden en ambtenaren voor de redding lobbyde.

Valt het reddingsplan in duigen als de overheid via de Nederlandse Zorgautoriteit NZa niet meedoet?

„De zorgaanbieders Cordaan, Evean Groep en Zonnehuisgroep hebben gezegd: wij komen met een oplossing, wij leggen 6 miljoen op tafel, maar niet meer dan dat. Het tekort was nog groter, maar daarvan hebben we door de resultaten van een reorganisatie al een deel ingelopen. Maar we kunnen niet het complete verleden terugdraaien, vandaar de 3 miljoen die we gevraagd hebben van de Nederlandse Zorgautoriteit.”

Hoe groot was het oorspronkelijke gat dat moest worden overbrugd?

„12 miljoen.”

Een van de oorzaken van de problemen is geleverde zorg in 2006, waarvan de administratie niet voldoende was om ook de betaling te krijgen. Hoe is de situatie nu?

„Dat is grotendeels opgelost. Daarvan is 2,3 miljoen euro betaald. De rest is voor onze rekening gekomen. We hebben drie pijlers voor de redding van Amsterdam Thuiszorg. We konden niet zelfstandig blijven. Daarvoor vonden we Cordaan. Toen de Nederlandse Mededingingsautoriteit voorwaarden stelde wegens de concurrentie kwamen Evean Groep en Zonnehuisgroep daarbij. Het ziet ernaar uit dat we over twee weken over deze fusie een besluit van de NMa krijgen. De tweede pijler is: niemand helpt je als je structureel meer uitgaven dan inkomsten hebt. Ik verwacht medio dit jaar dat dat in evenwicht is. En drie: financiële steun. Van de drie genoemde zorgaanbieders: 6 miljoen. Van de NZa 3 mln. Komt dat er niet, dan is het een kwestie van weken voor het doek valt. Er zijn mensen die zeggen, laat het maar failliet gaan, laat het maar gebeuren.”

U bedoelt: mensen zoals staatssecretaris Bussemaker?

„Dat leek zij gisteren te verwoorden in het debat, maar dat moet u haar zelf vragen. Niemand heeft uitgerekend wat het kost als wij failliet gaan.”

U wel, vermoed ik, en dat zal meer zijn dan 3 miljoen.

„We zijn aan het cijferen, maar het zou best kunnen dat het klopt wat u zegt. Ik durf bij een eventueel faillissement niet te garanderen dat de overgang van cliënten naar nieuwe zorgaanbieders naadloos zal verlopen. Ik begrijp de opvatting van de staatssecretaris heel goed, dat je slecht management niet moet belonen. Maar dat is het verleden. Je moet het omdraaien. Ik ben de afgelopen weken de hele stad door geweest om tegen alle mensen te zeggen: zet je schouders eronder. Ze hebben dat gedaan, zoals ook de staatssecretaris en de Kamerleden erkennen. Dan is het voor 4.500 medewerkers en bijna 30.000 klanten wel heel zuur dat zij worden afgerekend op wanprestaties uit een bestuurlijk verleden in plaats van op hun prestaties nú.”

Is er mismanagement gepleegd, zoals de staatssecretaris zei?

„Ik ben niet degene die het verleden kan beoordelen, de raad van toezicht heeft afscheid genomen van de vorige bestuurder. Ik kan alleen zien dat sinds 2001, toen de tarieven nog redelijk gunstig waren, andere zorginstellingen dat wel hebben gebruikt om hun vermogen aan te vullen, maar Amsterdam Thuiszorg niet. Verder is Amsterdam Thuiszorg altijd te goed geweest. Wij leveren soms maatschappelijk noodzakelijke zorg waar toch geen financiering tegenover staat. Ja, de besturing had beter gekund.”

Kan de gemeente Amsterdam en de zorgverzekeraar, Agis in dit geval, niet bijspringen?

„De gemeente zegt dat dat niet meer kan, nu zij ook opdrachtgever is voor huishoudelijke hulp. Maar ik weet dat wethouder Vos (Zorg, GroenLinks) intensief contact heeft met alle partijen. De zorgverzekeraar verwijst naar de NZa. De staatssecretaris heeft de bevoegdheid de NZa een aanwijzing te geven om steun te verlenen. Dat heb ik haar gevraagd. Want bedenk: steun is publiek geld uit de AWBZ, maar de kosten van faillissement ook.”

    • Menno Tamminga