Conflict activistische aandeelhouders en ASMI voor de rechter

Amsterdam. Het conflict tussen chipmachinefabrikant ASMI en activistische aandeelhouders komt voor de rechter, nu een onafhankelijke stichting het bedrijf met een beschermingsconstructie te hulp komt. ”We zijn bijna verplicht dit bij de rechter aan te vechten nu aandeelhouders hun zeggenschap wordt ontnomen”, zei Wouter Rosingh van grootaandeelhouder Hermes gisteren. De onafhankelijke Stichting Continuïteit ASMI heeft bekend gemaakt gebruik te maken van haar recht om preferente aandelen te kopen, die samen goed zijn voor 29,9 procent van de stemmen. Samen met oprichter Arthur del Prado, die een aandelenbelang van 22 procent heeft, kan de stichting daarmee voorkomen dat aanstaande woensdag op de aandeelhoudersvergadering bestuursvoorzitter Chuck del Prado, de zoon van de oprichter, en de raad van commissarissen naar huis worden gestuurd. Dat is voorgesteld door Hermes, een Britse vermogensbeheerder voor pensioenfondsen, omdat die niet gelooft dat het huidige management in staat is de resultaten van het bedrijf te verbeteren. Daardoor zou het bedrijf afkoersen op een faillissement, meent Hermes. De Vereniging van Effectenbezitters overweegt juridische stappen. Volgens de vereniging deugt de beschermingsconstructie niet. Deze berooft de aandeelhouders van hun recht om bestuurders en commissarissen naar huis te sturen.