Botsing Bush en Obama over Iran

De Amerikaanse president Bush heeft zich gisteren in de strijd om zijn opvolging gemengd door in een rede voor het Israëlische parlement praten met Iran te vergelijken met het apaiseren van nazi-Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog.

De uitspraak van Bush werd algemeen uitgelegd als verhulde kritiek op Barack Obama. De huidige koploper in de race om de Democratische nominatie zei in juli vorig jaar dat hij in zijn eerste jaar als president „zonder voorbehoud vooraf” de leiders van Iran, Syrië, Venezuela, Cuba en Noord-Korea zou willen ontmoeten.

Bush zei: „Sommigen lijken te geloven dat we zouden moeten onderhandelen met terroristen en radicalen, alsof een of ander ingenieus argument hen zal overtuigen dat ze al die tijd fout zaten. We hebben dit dwaze waanidee eerder gehoord. Toen de nazitanks Polen binnenrolden in 1939, was er een Amerikaanse senator die verklaarde: ‘Heer, had ik maar met Hitler kunnen praten, dan was dit misschien allemaal niet gebeurd’. We hebben de plicht dit te benoemen voor wat het is: de bedrieglijke troost van appeasement, die steeds weer door de geschiedenis weersproken is.”

Obama reageerde gisteren meteen, evenals zijn Republikeinse rivaal John McCain. Obama: „Het is triest dat president Bush een toespraak voor de 60ste verjaardag van Israëls onafhankelijkheid gebruikt om een misleidende politieke aanval te doen. Het wordt tijd om de bladzij om te slaan na acht jaar politiek die Iran sterker heeft gemaakt en die er niet in geslaagd is Amerika of Israël veiliger te maken. In plaats van stoere taal uitslaan en niets doen, zouden we moeten doen wat Kennedy, Nixon en Reagan deden en alle elementen van Amerikaanse kracht aanwenden – waaronder onbuigzame, principiële en directe diplomatie – om landen als Iran en Syrië onder druk te zetten.” McCain, over Obama: „Het getuigt van naïviteit en onervarenheid en een gebrek aan beoordelingsvermogen dat hij zegt om de tafel te willen gaan zitten met een persoon die een land leidt dat zegt dat Israël een stinkend lijk is en dat er op gericht is Israël uit te roeien. Mijn vraag is: waar wil hij dan over praten?” (AP)

Meer over de voorverkiezingen in de VS: nrc.nl/race08