boekberichten

Onverbloemde Naipaulbiografie kanshebber prijs

De geruchtmakende en onverbloemde biografie van Patrick French over Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul maakt grote kans om de Samuel Johnson Prize te krijgen, ter waarde van 30.000 pond, zo melden The Times en The Guardian. De prijs geldt als de belangrijkste onderscheiding voor non-fictieboeken in Groot-Brittannië. French’ biografie zorgde bij verschijning voor veel ophef. Naipaul, die de biografie van French autoriseerde, komt niet fraai uit het portret naar voren. Dat Naipaul met de jaren niet prettiger in de omgang werd, was al bekend. Paul Theroux omschreef Naipaul in 1998 al als een ‘bittere, racistische snob’. Uit French’ biografie bleek dat Theroux’ observaties slechts het topje van de ijsberg waren. (DL)

Vertalers zijn amper nog te vinden

De Nederlandse en Vlaamse literaire fondsen maken zich zorgen over de ‘vergrijzing’ van de literaire vertalers. ‘Literair vertalers zijn relatief onzichtbaar, en de culturele en economische waardering voor het vak is gering. Bovendien ontbreekt een professionele, academische literaire vertaalopleiding in de lage landen.’ Morgen vindt in Amsterdam de Grote Vertaaldag plaats. Daar zal minister Ronald Plasterk het door de fondsen opgestelde ‘Vertalerspleidooi’ in ontvangst nemen. (DL)

Filmmaakster op tour met bibliotheekdocu

De Amerikaanse filmmaakster Annie Seidl maakt binnenkort een tour door Nederland en Vlaanderen om haar documentaire over het belang van het bibliotheekvak te onderstrepen. De film, The Hollywood librarian, belicht het imago van bibliothecarissen in de Amerikaanse film. De verzamelde filmscènes worden doorsneden met interviews met bibliothecarissen, die inzicht bieden in het dagelijkse werk van bibliotheekmedewerkers. Op 22 mei is de film in aanwezigheid van de regisseur te bekijken in Rotterdam en op vrijdag 23 mei in Groningen. (DL)

19.000 euro voor dichtbundel Claus

In Lokeren is de originele versie van Hugo Claus’ dichtbundel De Oostakkerse gedichten voor €19.000 verkocht. Veilinghuis De Vuyst bood een handgeschreven versie uit 1953 aan met als titel Nota’s voor een Oostakkerse cantate en een door Claus getypte editie uit 1955, met pentekeningen en handgeschreven correcties van Claus. De koper is Herman Halet, een privéverzamelaar van het werk van Claus, die eerder ook de originele versie van Het verdriet van België op de kop tikte. (DL)

Lees ook: nrc.nl/boekenblog en papierenman.blogspot.com

M.m.v. Dirk Leyman.