Beleggers: opheffen bescherming ASMI

Het Britse pensioenfonds Hermes en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) willen dat chipmachinefabrikant ASMI een inderhaast ingestelde beschermingsconstructie per direct weer afbreekt. Hermes stapt daarvoor aanstaande dinsdag naar de ondernemingskamer, die een uitspraak moet doen voordat woensdagmiddag de aandeelhoudersvergadering van ASMI begint.

Op de vergadering zou gestemd worden over het voorstel van Hermes – dat 15 procent van de aandelen ASMI bezit – om topman Chuck del Prado en de rest van het bestuur weg te sturen. De Stichting Continuïteit ASMI, ooit opgericht om het bedrijf te beschermen tegen vijandige overnames, heeft echter vorige week inderhaast 30 procent preferente aandelen uitgegeven om de stemming over het wegstemmen van Del Prado te blokkeren.

De familie Del Prado heeft zelf 23 procent van de aandelen in bezit. Hermes vindt de constructie ongeoorloofd en vreest ook dat andere aandeelhouders weg zullen blijven omdat stemmen toch geen zin heeft. Advocaat Jurgen Lemstra van Hermes: „We hebben een heel helder doel: de onmiddellijke intrekking van de extra uitgegeven 30 procent preferente aandelen. ASMI is al een extreem beveiligde vesting, en wij eisen een normale stemming over ons voorstel.” Bij ASMI geldt dat bij een stemming een meerderheid van het geplaatste kapitaal moet instemmen, en niet, zoals in de code-Tabaksblat is verwoord, de meerderheid van de op de vergadering aanwezige aandelen.

ASMI presteert al jaren onder de maat. Chuck del Prado, zoon van oprichter Arthur del Prado, presenteerde vorige maand een reddingsplan, maar Hermes en andere aandeelhouders vinden het huidige bestuur niet capabel dat zelf uit te voeren.