Bankroet dreigt voor Amsterdam Thuiszorg

Amsterdam Thuiszorg, een van de vijf grootste regionale thuiszorgbedrijven, is binnenkort failliet als staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) zich blijft verzetten tegen overheidssteun.

„Dan is het een kwestie van enkele weken”, zegt interim-bestuurder Karel Verwey van Amsterdam Thuiszorg (4.500 medewerkers). Drie zorginstellingen dragen 6 miljoen euro bij aan de redding van Amsterdam Thuiszorg, zegt Verwey, maar zonder steun van de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit, haken zij af.

Amsterdam Thuiszorg zit financieel aan de grond. Het heeft 3 miljoen euro steun aangevraagd bij de NZa, die optreedt als noodfinancier voor zorgbedrijven met overbrugbare exploitatietekorten.

De reddingactie ter waarde van 9 miljoen euro zou de op één na grootste steunactie in de zorg tot nu zijn. De redding van verpleeghuis Hestia kostte enkele jaren geleden alles bij elkaar meer dan 12 miljoen euro.

Bijna 30.000 Amsterdammers zijn klant, schat Verwey. „Ik durf bij een eventueel faillissement niet te garanderen dat de overgang van cliënten naar nieuwe zorgaanbieders naadloos zal verlopen.”

Het is echter twijfelachtig of de NZa geld beschikbaar gaat stellen. Staatssecretaris Bussemaker zei gistermiddag in een Kamerdebat dat zij het mismanagement van de vorige bestuurder niet wil belonen door nu publieke middelen beschikbaar te stellen. Volgens haar is de voortgang van de verlening van thuiszorg in Amsterdam niet in gevaar. De kans op discontinuïteit is een voorwaarde voor steunverlening van de NZa.

In het reddingsplan nemen drie zorginstellingen het bedrijf over: Cordaan (verpleging en verzorging), Evean Groep (brede zorgaanbieder) en Zonnehuisgroep (verpleging en verzorging).

In het Kamerdebat, aangevraagd door Kamerlid Renske Leijten (SP), bleken de grote regeringspartijen en de VVD nu niets te zien in een steunactie. Bussemaker maakte in het debat diverse wrevelige opmerkingen over de vorige bestuurder van Amsterdam Thuiszorg, die volgens haar mismanagement voerde, die juist Den Haag eerder „aansprakelijk had gesteld” voor problemen in de thuiszorg en die een salaris kreeg dat „moreel niet door de beugel” kon.