ABU: Malafide uitzender hard aanpakken

Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) moet malafide uitzendbureaus hard aanpakken. Uitzenders zouden zich verplicht moeten registreren, om uitbuiting en onderbetaling van werknemers tegen te gaan.

Dat bepleitte de brancheorganisatie van uitzendondernemingen ABU gisteren bij de minister. De bond wil een halt toeroepen aan de ruim 6.000 malafide uitzendbureaus in Nederland, die vaak Poolse of andere Oost-Europese werknemers onderbetalen en slechte huisvesting bieden.

De ABU wil met de wettelijk verplichte registraties en het reeds bestaande vrijwillige certificaat de pakkans voor malafide uitzenders vergroten. Het NEN-4400-certificaat, dat de uitzendbranche zelf heeft opgezet, garandeert dat het betreffende uitzendbureau belasting betaalt, premies afdraagt en met legale werknemers werkt.

De Arbeidsinspectie en de Belastingdienst moeten zich als het aan de ABU ligt voortaan alleen richten op de bedrijfjes die geen registratie of certificaat hebben. „De hoogte van de boete moet dan zodanig zijn dat het opstarten van een malafide uitzendbureau zeer onaantrekkelijk wordt”, aldus ABU-directeur Aart van der Gaag.

De ABU deed de voorstellen op verzoek van Donner, die „de zorgen van de uitzendbranche over de malafide bureaus deelt”. Donner verwelkomde het voorstel gisteren, „ook hij wordt op de slechte omstandigheden van de Polen in Nederland aangesproken”, aldus de woordvoerder van Sociale Zaken. Maar of de bestrijding via de door de ABU voorgestelde verplichte registratie gaat gebeuren, is onzeker. „We willen geen enorme nieuwe wettelijke administratie opzetten”, aldus de woordvoerder. „Maar als je de bureaus wilt aanpakken, moeten er wel sancties komen.” Donner stuurt binnenkort een opzet van zijn aanpak van malafide bureaus naar het kabinet, met een reactie op het ABU-plan.

De bond van uitzendondernemingen wil verder de vrijheid inperken van inleners die de uitzendkrachten inhuren. Werkt een bedrijf met een uitzendbureau dat niet is geregistreerd, dan moet die onderneming zelf aansprakelijk worden als de uitzendkrachten minder dan het minimumloon verdienen. Bedrijven die alleen met gecertificeerde uitzenders in zee gaan, zouden daar juist van moeten profiteren. Van der Gaag wil dat zij worden vrijgesteld van naheffingen van belastingen en premies. Het ministerie vindt inlenersaansprakelijkheid voor bedrijven „ver gaan”.