6 Dansen Naald en kraak

Dansen op muziek uit ’50 en ’60

Studio dB’s

Morgenavond (elke twee maanden), 22.00-04.00 uur. Studio dB’s, Cartesiusweg 90-A, Utrecht. Entree: 8 euro. www.naaldenkraak.nl

Muziek uit de jaren vijftig en zestig is en blijft dansbaar, ook nu nog. Daarom draaien de mannen van het Utrechtse dj-collectief Naald en Kraak niet anders. En jawel: op vinyl, zoals het hoort. Het is bijna onbegrijpelijk dat je anno 2008, het tijdperk van de mp3’s, nog een avondje kunt dansen op vinyl. Geheel anders dan clubmuziek van nu, kun je het wat rustiger aan doen. Lekker losjes, met een drankje in je hand.

De afgelopen jaren, sinds de start in 2004, draait Naald en Kraak op allerlei festivals en feestelijke happenings. Ze deden onder meer Lowlands, Oerol en De Parade aan. En komende editie van North Sea Jazz Festival mogen de heren ook aan de slag. Daarnaast vullen ze een vaste maandelijkse avond in het Utrechtse jazzpodium SJU (elke eerste donderdag van de maand) en organiseren ze feestjes in dB’s, een oefenstudiocomplex met een poppodium erin.

De feestjes in dB’s trekken een heel breed publiek. Fiftiesfreaks, hiphoppers en popliefhebbers hebben allemaal hun eigen manier om te bewegen op de rock-’n-roll, teenbeat, surf en ga zo maar door. Het resultaat is een dansvloer vol lachende mensen, waarbij ze elkaar uitdagen nog gekkere bewegingen te maken. Ook mensen die absoluut niet kunnen twisten, kunnen het deze avond wél. De sfeer is ontspannen, waardoor je vergeet je druk te maken om hoe je erbij staat.

Elk feest treedt een band op, altijd in het straatje van surf of dansbare jazzmuziek. Morgen is dat West Hell 5, een clubje van vijf Amsterdamse muzikanten (sax, gitaar, bas, orgel en drums). Hun stijl omschrijven ze zelf als ‘mod/trash jazz’. Het komt neer op down-tempo swingmuziek. Bovendien elk feest een ‘teaseshow’ van een danseres is stijl. Ditmaal vervult Miss Beeby Rose deze rol. En om het af te maken vertoont de vj beelden die variëren van tuttig tot wulps.

Marjolein Marchal

    • Marjolein Marchal