Zorgen EU over mislukte aanslag in Macedonië

Skopje. De Europese Unie, de Verenigde Staten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben bezorgd gereageerd op een mislukte aanslag op een etnisch Albanese politicus eerder deze week. De leider van de etnisch Albanese oppositiepartij Democratische Unie voor Integratie (DUI), Ali Ahmeti, werd maandag in zijn auto in de Macedonische stad Tetovo met automatische wapens onder vuur genomen. Ahmeti bleef ongedeerd, maar een omstander raakte gewond bij de schietpartij. Ahmeti voerde in Tetovo campagne voor de Macedonische parlementsverkiezingen, die op 1 juni plaatsvinden. Zondag en maandag waren ook minstens acht kantoren van de DUI het doelwit van geweld. De DUI gaf een andere etnisch Albanese partij, de regerende Democratische Partij van Albanezen (DPA), de schuld van de aanslag op Ahmeti. Ongeveer 10.000 mensen demonstreerden dinsdag in Tetovo uit boosheid over de mislukte aanslag. Een woordvoerster van de Europese Commissie heeft opgeroepen tot een ”onmiddellijk” gerechtelijk onderzoek naar de incidenten en onderstreepte dat de organisatie van ”vrije en eerlijke verkiezingen” tot de ”essentiële criteria” voor EU- lidmaatschap behoort. Macedonië kreeg in december 2005 de officiële status van kandidaat-lidstaat van de EU van de Europese Unie. Ongeveer een kwart van de 2,1 miljoen Macedoniërs is van Albanese afkomst.