Zeker 15.000 doden China

Het officiële dodental na de aardbeving die maandag de Chinese provincie Sichuan trof, is verder opgelopen tot 15.000. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua gisteren. In Sichuan liggen naar schatting 25.000 mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. Ongeveer 60.000 mensen worden nog vermist. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door het slechte weer. Een grote stuwdam bij de zwaar getroffen Chinese stad Dujiangyan die gisteren door de beving nog op doorbreken stond, lijkt gered. Een groot aantal militairen heeft scheuren in de wand gedicht.

In tegenstelling tot de ramp die vorige week Birma trof, heeft de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de aardbeving in China geen gironummer voor noodhulp opengesteld. „Een ramp moet van een bepaalde omvang zijn”, zegt Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van SHO. „Een belangrijker criterium is dat we er in China vanuit gaan dat in het getroffen gebied de hulpverlening op dit moment voldoende in gang is gezet. Dat is in Birma nog niet het geval.” (NRC)

Zie ook pagina 23