Verdachte aanslagen in Jaipur

Onder de 63 doden als gevolg van de zeven aanslagen – met in totaal acht bommen – in de Indiase stad Jaipur, zo’n 260 km ten zuidwesten van New Delhi, waren volgens de politie ten minste tien kinderen. Een deel van de 200 gewonden ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Foto AFP A slipper and broken bangles litter in one of the sites of bomb blasts in Jaipur on May 14, 2008. A series of seven bombs tore through crowded markets in the Indian tourist city of Jaipur late Tuesday, killing at least 60 people and wounding 150 in what police said was a terror attack. AFP PHOTO/ Manan VATSYAYANA AFP

De politie in India heeft een tekening verspreid met het portret van een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen van dinsdag in Jaipur. Volgens de politie zou de man de eigenaar zijn geweest van een van de fietsen die gebruikt zijn bij de zeven aanslagen.

Het dodental van de aanslagen is naar beneden bijgesteld. Volgens de politie zijn 63 mensen omgekomen. Er raakten 216 mensen gewond, van wie een aantal er zeer slecht aan toe is.

Een onbekende groep, die zich de Indiase Mujahideen noemt, heeft de aanslagen opgeëist. De groep heeft een videofilmpje gestuurd naar de krant The Times of India waarop een fiets te zien is die volgepakt zou zijn met explosieven. De groep zegt meer aanslagen voor te bereiden op toeristische centra zoals Jaipur. Op de beelden heeft de politie het serienummer van de fiets ontdekt – een aanknopingspunt voor verder onderzoek. De politie twijfelt aan de authenticiteit van de beelden.

Het verspreide portret is van een Bengaalse man. Dat zou erop wijzen dat de politie vermoedt dat de daders uit Bangladesh afkomstig zijn. Agenten hebben gisteren huiszoekingen gedaan bij Bengaalse gastarbeiders in Jaipur. De politie noemt Harkut-ul-Jehad-al-Islami (HuJI), een groepering die van Bangladesh een streng islamitische staat wil maken, als mogelijke daders. Onduidelijk is echter waarom zij aanslagen zouden plegen in India.

India is de afgelopen jaren herhaaldelijk getroffen door aanslagen. In juli 2006 werden meer dan 160 mensen gedood in Mumbai; in februari 2007 kwamen 66 mensen om bij een aanslag in een trein en in augustus van dat jaar werden ruim 40 mensen gedood in Hyderabad. Moslimextremisten die strijden voor een onafhankelijk Kashmir worden vaak als daders genoemd. (Reuters, AFP, AP)