Veel immigranten VS bij deportatie ‘gedrogeerd’

Honderden illegale immigranten in de Verenigde Staten zijn geïnjecteerd met zware verdovende medicijnen, tijdens gedwongen deportaties naar hun vaderland. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post op basis van medische dossiers, officiële documenten en interviews met gedrogeerden.

De „pre-flight cocktail” zou zijn toegediend aan mensen die niet aan een mentale stoornis leden. Onvrijwillige toediening van medicatie aan gedetineerden zonder dat daar medische noodzaak toe is, kan neerkomen op mensenrechtenschending.

In tientallen gevallen was de medicatie zo sterk, dat de uit te zetten illegalen in een rolstoel het vliegtuig moesten worden gereden, schrijft de krant. Onderweg zouden veel gedeporteerden regelmatig nieuwe doses toegediend krijgen, door begeleidende verplegers die speciaal voor de baan werden geworven.

Volgens de krant, die zegt bewijzen te hebben van 250 gevallen, negeert de Amerikaanse overheid stelselmatig haar eigen regels, die verdoven enkel toestaan als er een medische noodzaak is of als een gedeporteerde zo agressief is dat hij gevaarlijk is voor zichzelf of zijn omgeving.

Het artikel in de Washington Post is onderdeel van een serie over de manier waarop de VS met immigranten omgaan. Een van de auteurs won in 2006 én in 2007 een Pulitzerprijs. Dana Priest bracht de geheime CIA-gevangenissen in Oost-Europa aan het licht, en de erbarmelijke toestand in het Walter Reed-hospitaal, voor veteranen uit Irak en Afghanistan.

Stukken eerder deze week gingen over de manier waarop immigranten worden vastgehouden tot ze horen of ze een verblijfsvergunning krijgen. De krant wijst op het hoge aantal zelfmoorden bij immigranten met geestelijk problemen. Ook komen ernstig zieken aan het woord die de grootste moeite hebben om essentiële medische zorg te krijgen.

Lees de hele serie op washingtonpost.com/wp-srv/nation/ specials/immigration