Triptiek Bacon breekt record eigentijdse kunst

NEW YORK, 15 mei. Triptych, 1976 van Francis Bacon is woensdagavond in New York bij veilinghuis Sotheby’s verkocht voor 86,2 miljoen dollar (55,8 miljoen euro). Dat is een nieuw record voor een naoorlogs kunstwerk sinds White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) van Mark Rothko vorig jaar 72,8 miljoen opbracht. Bacons Triptych is volgens het veilinghuis het belangrijkste werk van de schilder dat nog in privébezit is. Het stuk was sinds 1977 in dezelfde handen. Sotheby’s taxeerde het op 70 miljoen dollar, maar twee telefonische bieders dreven de prijs op. Lucian Freud brak dinsdag bij Christie’s met bijna 35 miljoen voor Benefits Supervisor Sleeping het record voor levende kunstenaars. In totaal bracht de veiling bij Sotheby’s gisteren 362 miljoen dollar op, het beste resultaat ooit in de 300-jarige geschiedenis van het veilinghuis. Het zijn signalen dat de hausse in de kunstmarkt nog niet voorbij is. Zeventien andere kunstenaars braken gisteravond records, waaronder Yves Klein, wiens MG 9 23,5 miljoen opbracht. Van de maandag overleden Robert Rauschenberg werd Overdrive geveild voor 14,6 miljoen. Ook Brice Marden, Manzoni en Murakami braken hun records. Vandaag gaan de veilingen in New York verder. (AP)