‘Transport bedreigt natuurgebieden’

Door onze Europaredactie

Rotterdam, 15 mei. Grote transportprojecten in de EU vormen een bedreiging voor meer dan duizend beschermde natuurgebieden in Europa. Dat zegt een coalitie van Europese milieugroeperingen. Zij waarschuwden deze week de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, omdat natuurgebieden en zeldzame vogels gevaar lopen door de uitbouw van trans-Europese transportnetwerken. Deze netwerken moeten de verbindingen tussen de Europese lidstaten verbeteren. De milieuorganisaties zijn bang dat het uitbouwen van de netwerken grote invloed zal hebben op het Europese natuurproject Natura 2000, waarvoor Nederland in 2010 in totaal 162 natuurgebieden moet hebben aangewezen. Zo zou het waterwegproject Rijn-Main-Donau 83 verschillende natuurgebieden in gevaar kunnen brengen in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije.