Topman Heijmans stapt op na lagere resultaten

Na de vijfde winstwaarschuwing in anderhalf jaar stapt bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot (57) op bij bouwbedrijf Heijmans. De bouwer verwacht in 2008 50 miljoen euro winst te boeken, 6 miljoen euro minder dan vorig jaar. Dat heeft het bouwbedrijf vandaag bekendgemaakt.

Hoefsloot treedt op 16 juni af. In een intern communiqué schrijft de vertrekkend bestuursvoorzitter dat hij het bouwbedrijf alleen wil leiden als hij geloofwaardig is. „Met de resultaten die we vandaag publiceren komt [dat] te zeer onder druk te staan”, schrijft Hoefsloot.

In het jaarverslag van 2007 verwachtte Heijmans nog in 2008 de resultaten van 2007 te overtreffen. Daarin staat: „Over de mate waarin dit resultaat beter zal zijn, doet Heijmans op dit moment voorzichtigheidshalve geen uitspraken.”

Maar dit is niet meer haalbaar, zegt Heijmans nu. Vooral de resultaten bij de divisies Vastgoed, Bouw Nederland en Infrastructuur zijn slechter dan verwacht.

Heijmans verwacht dat het bedrijfsresultaat van de vastgoedtak dit jaar tussen de 20 en 25 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar. Toen behaalde deze tak een bedrijfsresultaat van 82 miljoen euro. De daling van het aantal verkochte huizen kan verklaard worden door strengere hypotheekcriteria, de gestegen hypotheekrente en de aanhoudende kredietcrisis die het consumentenvertrouwen aantast, schrijft Heijmans in een persbericht dat vandaag werd uitgebracht.

Het bedrijf weet niet zeker of de divisie Bouw dit jaar winst zal boeken. Vorig jaar verloor deze divisie nog 53 miljoen euro. Dit was te wijten aan 50 projecten die door slecht management, gestegen materiaalkosten en duurdere onderaannemers fors duurder uitvielen. Het zijn dezelfde projecten die ook dit jaar de winst gaan drukken.

De infrastructuurdivisie (beton- en waterbouw, kabels, leidingen en infratechniek) verkeert ook in moeilijkheden. Heijmans verwacht dat ook hier de winst lager zal uitvallen dan vorig jaar. De marges worden ernstig gedrukt door een overschot in de asfaltproductiecapaciteit, schrijft Heijmans in het persbericht.

Dit is niet de eerste winstwaarschuwing die Heijmans doet uitgaan. Zo moest de bouwer vorig jaar de winstverwachting enkele keren bijstellen. In oktober deed Heijmans dit zelf met 40 miljoen euro, van 95 miljoen naar 55 miljoen.

Beleggers straften de winstwaarschuwing van Heijmans af. Rond het middaguur had de koers op de Amsterdamse beurs 16,6 procent verloren ten opzichte van de slotkoers van gisteren.